Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

Gazdagodj okosan!


A pénz nem boldogít. De azért jó, ha van. Tanuld meg Te is, hogyan biztosíthatod be magad!

9 tuti tipp megtakarításhoz:

Nem véletlen, hogy a pénz (annak mennyisége vagy éppen a hiánya) jelentős szerepet játszik életünkben. Egyesek általánosítva kijelentik (néha önmaguk vigasztalására), hogy „A pénz nem boldogít”. Mások visszatérően azt vallják, hogy „A pénz nem boldogít, ha nincs”. Akadnak olyanok is, akik saját konkrét példájuk kapcsán nyilatkoznak e témáról. Pl. Arnold Schwarzenegger életbölcselete így szól: „A pénz tényleg nem boldogít. Amikor 45 millió dollárom volt, ugyanolyan boldog voltam, mint most, hogy már 500 millióm van.”

A következő tippek nem Arnoldnak szólnak. Sokkal inkább azoknak igyekeznek segíteni, akik a Kennedy családba való beházasodás, vagy hollywoodi sikertörténetek nélkül kívánnak boldogulni. Akik értik és elfogadják, hogy az okos gazdálkodás, a „kicsi” megbecsülése a felelős gondolkodás egyik meghatározó eleme.

1. Legyél önmagad pénzügyminisztere! Írd össze, hogy havonta milyen biztos bevételekre számíthatsz, s milyen kivédhetetlen kiadásaid lesznek (számlák, utazási bérlet, alapvető étkezés stb.). Azután nézd meg, hogy mennyi pénzed marad! Csak ezt követően vállalj be egyéb költségeket! Ügyes vagy, ha mindezt 6 és 12 hónapra, esetleg 2-3 évre előre meg tudod oldani. Ezzel nem csupán az önmagad és a családod előtti népszerűségi indexed nő, hanem egyben a jó közérzeted is erősödni fog.

2. Mindig legyen legalább egy csekély megtakarításod. Nyilván már Te is tapasztaltad, hogy a váratlan kiadások jóval gyakrabban jelentkeznek, mint a váratlan bevételek. Ilyenkor jót tesz a kis lelkednek, ha van némi félretett zsetonod! Érdemes tehát a bevételeket túl-, a kiadásokat pedig alultervezni.

3. Óvakodj a hirtelen felindulásból elkövetett vásárlástól! A nagy bevásárlóközpontokba, élelmiszerüzletekbe stb. felkészülten érkezzél! Előzetesen írd össze, hogy mit akarsz venni, s szigorúan a listád szerint vásárolj!

4. Figyeld, hogy mikor, mit lehet (és érdemes) akciósan megvenni! Viszont ne feledd, a felesleges cuccokra akkor is nemet kell mondani, ha azokat szinte ingyen adják!

5. Ne pazarolj! Annyit vegyél romlandó élelmiszerből, amennyi el is fogy! Lehet, hogy nem vagy (még…) egy Jamie Oliver, de sok étel elkészítését Te is könnyen megtanulhatod. Nem kevés pénzt tudsz így megtakarítani.

6. Figyeld a mobilhasználatodat! Legyél tisztában a tarifákkal és a limitek túllépésének költségeivel. Érdemes megfontolni a VOIP szolgáltatások kiterjesztett használatát. A Skype sokszor jelent jó megoldást. A hitelkártya-adósságok a pénzkölcsönzés legdrágább formái. Kínosan ügyelj arra, hogy havonta egyenlítsd ki a hitelkártya-tartozásodat!

7. Ne feledd: a rosszul értelmezett „jófejség” sokszor nagyon sokba kerül! Nem kell újabb és újabb köröket fizetned a romkocsmában az ellentételezésül remélt elismerő pillantásokért. Ugyanakkor Te se várj el hasonló gesztusokat a haveroktól. Itt is törekedj az egyensúlyra!

8. Tartsál rendszeresen önellenőrzést! Ennek érdekében mindig jegyezd fel a nagyobb kiadásaidat! Nézd meg, hogy mondjuk az utolsó három hónapban miként tudtál gazdálkodni! Sikerült némi pénzt megtakarítanod? Netán elúsztál? Annak vajon mi lehetett az oka? Miként tudom ezt legközelebb elkerülni? Mikor, hogyan tudom a túlköltekezést kompenzálni? E téren is legyél őszinte és következetes önmagadhoz! A saját érdekedben.

9. Gondold át, hogy a takarékosság számodra miért olyan fontos! Ennek az alapvető célja nem az, hogy önmagunk sanyargatásával folyamatosan több és több pénzünk legyen! Sokkal inkább azért kell e témát kiemelt gondossággal, ismétlődően körbejárni, mert a jellemzően nehezen megszerzett tallérjainkat a lehető legjobban akarjuk elkölteni. E körbe ugyanúgy beletartozik egy csokor virág a szeretteinknek, mint egy nyelvtanfolyam önmagunknak, vagy egy majdani otthon kialakításához szükséges anyagi alapok megteremtése a családunk számára.

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjún


-->