Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

Ingázz okosan!


Felejtsd el az autót a belvárosban!
Kényelmesnek tűnik, de bosszantóan sok időd mehet el parkolóhely-kereséssel, illetve a dugókban állással. Váratlan időjárásváltozás vagy más körülmények esetén először az autóforgalom blokkolódik, így bármilyen delegáció utazásakor, futóversenyek idején vagy tüntetéskor az autósok járnak a legrosszabbul. Ráadásul autóval vásárolni is csak a bevásárlóközpontokban tudsz kényelmesen, a belvárosi üzletekbe csak nehézkesen jutsz el.

Két keréken gyorsabb
Minden városvezetés számára ma már alap a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése, ráadásul mára az autóvezetők is elfogadták, hogy az utat meg kell osztani a bringásokkal. Egyszóval ideálisak a körülmények arra, hogy nyeregbe pattanj. Kezdőként 8-10 km-re különösebb erőfeszítés nélkül el tudsz majd bringázni, aztán ahogy formába lendülsz, 20 km-nyi táv sem lesz túl sok reggelente - sík talajon. Ha jól választasz csomagtartó kosarakat, táskákat, akkor simán hazaviszel biciklivel is egy nagybevásárlást, és a piacokat, vásárokat, városi események kínálatát is könnyedén csekkolhatod.

MOL BUBI vagy saját bringa?
Ha budapesti iskolád, munkahelyed környékén is van bérbicikli-dokkoló (jó eséllyel ez így lesz), illetve otthonod környékén is le tudod tenni a bérbringát, akkor mindenképp próbáld ki a rendszert! Az éves bérlet díját saját kerékpárra és kellékeire is könnyen elköltheted egy év alatt - így könnyen lehet, hogy pénzügyileg jobban jársz a BUBI-val. A saját bringa élményét viszont a zöld közbiciklik sosem pótolják, és külső kerületekbe, vagy túrázni sem tudod őket elvinni.

Kezdd bebiciklizéssel!
Nincs jogsid és a forgalom kuszának tűnik, ezért nem mersz biciklizni? A Magyar Kerékpárosklub rendszeresen szervez ingyenes bebiciklizést azoknak, akik hasonló cipőben járnak. Ilyenkor 1-2 óra alatt megtanítanak biztonságosan közlekedni az autók között, és közben a KRESZ legfontosabb elemeit is megismered.

Két keréken, buszsávban: még gyorsabb!
Ha van autós jogsid (B kategória), akkor érdemes megszerezni az A1 motoros kategóriát, amit B125-nek is hívnak. A tanfolyam csak néhány óra, és az egész folyamat vizsgadíjakkal együtt jóval olcsóbb, mint egy "teljes" jogosítványkategória. Mégis A1-es jogsival már vezethetsz városi közlekedésben szuperfürge 125 köbcentis váltós motorokat és robogókat is. Ezekkel a praktikus járművekkel használhatod a buszsávot és fogyasztásuk harmad- negyedannyi, mint egy autóé.

A multimodális stresszmentes
Csekkold le a kombinációkat: vonat és BUBI? Vagy autó, metró és gyalog? Az ökölszabály: ami sínen megy, átlagban gyorsabb, mint a busz vagy a troli, illetve a buszokat közbringával is lehagyod csúcsforgalom idején. Ha nagyon messze laksz, fontos, hogy megtaláld az ideális és stresszmentes kombinációt.

A belváros felesleges költség?
Ne költs többet otthonodra, hogy a belvárosba költözhess csak azért, mert rosszak a tapasztalataid az ingázással. A központtól távolabb jutányosabbak a költségek és jó eséllyel, odafigyeléssel megtalálhatod azt a közlekedési módot, amivel könnyedén mozogsz életed fontos helyszínei között. A bázis választásakor tehát érdemes tekintetbe venni nemcsak a tömegközlekedési csomópontokat, illetve parkolóhelyeket, de azt is, hogy mennyi biciklivel kényelmesen járható út van a környéken, illetve van-e közbringa-dokkoló. Ha megtalálod az ideális kombinációt, nem fogod magad elvágva érezni a város lüktetésétől.

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjún


-->