Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

10+1 dolog, amit nem tudtál a Valentin-napról


A szerelem ünnepéről mindenkinek a kötelező programok, a rózsaszín köd és a piros szivecskék jutnak eszébe, pedig számos hagyomány, érdekesség és megmosolyogtató statisztika is köthető ehhez a naphoz. Nézzük, mik azok a tények és furcsaságok, amiket nagy valószínűséggel te sem tudtál Bálint napjáról!

1. Római eredet

Ez a nap már az ókori Rómában is ünnepnek számított. Romulust és Rémust, az örök város alapítóit ünnepelték ilyenkor.

2. Szent Bálint legendája
Szent Bálintot azért választották a jegyesek védőszentjévé, mert a 14. században szembeszállt a keresztény hatalommal és bárkit összeadott, még a katonákat is, akiknek nem volt szabad házasodniuk.

3. Be My Valentine
A legenda szerint, a kivégzés előtt álló Szent Bálint, üdvözlőlapot küldött szíve választottjának, amit így írt alá: a te Bálintod. Innen ered az angolszász kultúrában ismert szófordulat: Be My Valentine.

4. A „legajándékozottabbak”
Fura, de a tanárok kapják a legtöbb Valentin-napi ajándékot gyerekektől és kollégáktól. Ezután következnek csak az anyák, feleségek és barátnők.

5. Japánban ez is máshogy van
Japánban február 14-én a nők ajándékoznak csokit a férfiaknak, amit azok egy hónappal később, a Fehér Napon viszonoznak fehér csoki formájában.

6. A romantikus olaszok
Az olaszok megadják a módját a romantikának. Többnyire vízparton vagy hidaknál találkoznak a párok, és egy lakatot zárnak a híd korlátjára, amibe belevésik a nevüket. A kulcsot a vízbe dobják, és közben kívánnak valamit.

7. Leghíresebb Valentin-napi esküvők
Elton John és Renate Blauel, Meg Ryan és Dennis Quaid, Jerry Garcia és Deborah Koons, Pamela Anderson és Tommy Lee.


8. A leghíresebb ajándék
A leghíresebb szerelmi ajándék nem más, mint a Taj Mahal, amit Indiában, Sah Dzsahán mogul sah építtetett elhunyt felesége emlékére.

9. Nők és férfiak
A férfiak kétszer annyi pénzt költenek Valentin-napon, mint a nők, azonban egyharmaduk boldogabb lenne, ha nem is kapna és nem is kellene adnia ajándékot.
Viszont egy kutatásban a résztvevő nők több mint fele árulta el, hogy véget vetne kapcsolatának, ha Valentin-napon párja nem gondolna rá.

10. Kisállatok
Több mint 9 millióan vásárolnak ajándékot kiskedvencüknek Valentin-napon világszerte.

+1
Mindenki máshogy szereti
Az átlag magyarok kb. 5-6 ezer forintot költenek Valentin-napra, amiben benne van az ajándék és az ünneplés költsége is. Van, aki inkább egy különleges vacsorára vágyik kedvesével, míg más az apró kedveskedéseknek is örül.

És Ti hogyan ünnepeltek? Írjátok meg nekünk a FUNDER Facebook-oldalán!  

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjún


-->