Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

10 FOTÓS TIPP KEZDŐKNEK


1. FOTÓZZ AZZAL, AMID VAN!

Amikor valaki rossz fotót készít, általában azzal indokolja, hogy “Rossz a gépem!”. Vagy az is előfordul, hogy “Egy telefontól mit vársz?”. Hát, a telefontól semmit, ahogy a géptől sem, mivel Tőled várjuk a szép képeket. Ezzel azt akarjuk mondani, hogy akár tükörreflexes, akár kompakt géped van, vagy csak egy okostelefonod: a lényeg Te vagyNem az, amivel fotózol.

Ne várj a megfelelő fényképezőgépre! Ne ess azok hibájába, akik azt hiszik, hogy egy méregdrága DSLR majd jó képeket csinál helyettük.


2. A LÉNYEG A KOMPOZÍCIÓ

A profi fotósok nem lencsén keresztül szemlélik a világot, hanem a lehető legrészletesebben térképezik fel a szemükkel, majd fényképezőgéppel “kivágnak” belőle egy szeletet. Ezért egy kiváló kép elkészítésének alapja a jó kompozíció.

Ha például egy portrét készítesz, ügyelj rá, hogy a háttér egyszerű és sima legyen! Így a hangsúly a témán, azaz az emberen marad, nem pedig a zavaros háttéren.
Feltétlenül használd valamelyik kompozíciós szabályt minden képeden, mint az aranymetszés vagy a harmadolás! Utóbbi a legegyszerűbb: képzeletben oszd függőlegesen és vízszintesen is három részre a lencsén keresztül látható képet. Majd úgy állítsd be a kompozíciót, hogy a lényeges dolgok valamelyik metszéspontban vagy vonal mentén helyezkedjenek el.


3. FELEJTSD EL A VAKUT!

A legtöbb fényképezőgép vakuja alkalmatlan jó minőségű felvételek készítésére. A telefonokba épített LED-ekről nem is beszélve. Ezért amikor csak tudod, kerüld a vakut! Ha mégis muszáj használnod, akkor is ügyelj rá, hogy elég közel legyen a fotó tárgya, valamint a lehető legtöbb mesterséges fényforrást csavard fel, hogy a vakura a minél kisebb feladat háruljon.

4. A FÉNYEKRE FIGYELJ!

Fotózz természetes fényben, amely mellett mindig a legszebb képeket lehet csinálni! A leglágyabb fényeket napfelkelte után és naplemente előtt néhány órával találod. A déli órákat kerüld, mert túl nagyok a kontrasztok, és ez a képeiden is meg fog látszani.

5. ÜGYELJ A KIVÁGÁSRA!

A kivágás szintén a képet alapvetően meghatározó elem. Portré fotózásánál ügyelj rá, hogy ne vágd le az alanyod lábát, fejét, kezét, stb. Tájképnél is fontos, hogy véletlenül se lógjon be valami félig a képbe.


6. NE HASZNÁLJ DIGITÁLIS ZOOM-OT!

Az optikai ZOOM-mal anélkül közelíthetsz rá valamire, hogy rontanád a kép minőségét és felbontását. A digitális ZOOM pedig pont ennek az ellenkezőjét csinálja. Tehát hiába nagyít, az csak digitális trükk. Majdnem pont olyan, mintha képszerkesztővel utólag belenagyítanál a képbe. De ezt később is megteheted, akkor meg minek bajlódni vele fotózás közben?


7. KERESS ÉRDEKES SZÖGEKET!

A legtöbb ember fejmagasságból fotóz, és ezért unalmas képeket készít. A világot eleve így nézzük, ezért ha egy képen is ezt látjuk, az sokkal kevésbé izgalmas, mint egy új, nem szokványos nézőpont. Keress érdekes szögeket, és mutasd meg a világot úgy, ahogy általában nem nézzük.8. #NOFILTER

Egy jó kép filterek nélkül is szép. Ha nem tetszik a kép, ne nyolcféle filterrel próbáld orvosolni a problémát! Inkább addig lődd újra, amíg jó nem lesz. Profi fotósok több tíz képet csinálnak ugyanarról a témáról, mire megtalálják a legjobb kompozíciót.

9. TÁMASZD MEG VAGY HASZNÁLJ ÁLLVÁNYT!

Sok fotó azért lesz borzasztó, mert elmosódik. A stabil kéztartást sokat lehet gyakorolni, de egyszerűbb, ha megtámasztod a kezedet és a gépedet, telefonodat. Ha van egy kis extra forrásod, akkor vehetsz mini tripod (háromlábú) állványt is, amelyekből már mágneses talpúak is kaphatók.

10. NE TÖLTSD FEL MOBILRÓL!

A mobilos alkalmazások előszeretettel rontják le a képminőséget, hogy gyorsabb legyen a feltöltés, illetőleg a kép kisebb helyet foglaljon a szerveren. Először mentsd le a gépedre a fotóidat, majd onnan töltsd fel őket!

Ha pedig nincs éppen ötleted, hol próbáld ki tippjeinket, akkor nézz körül ingyenes programjaink között a FUNDER-en!

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjúl


-->