Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

2030 A DIGITÁLIS FORDULAT ÉVE LESZ?


Lassan belopakodik az életünkbe a korlátlan adattárolás, és pár év múlva nemcsak az okostelefonodat hálózza be az internet, hanem gyakorlatilag az egész otthonodat. Bármikor nyomtathatsz magadnak 3D-ben egy új szervet, és az állásinterjún, vagy a gyógyszertárban is robotokkal találkozol majd.

A jövőkutatók szerint ezek a sci-fivel nyakon öntött innovációk várnak ránk 2030-ban.  

A mindenható MI mindent megcsinál helyettünk

Az megvan, amikor reggel kinyitod az inboxod, és egyszerre alsó hangon 10 levélre kell válaszolnod?Kikészülsz a boltokban kígyózó hosszú soroktól? Van egy jó hírünk: a futurológusok szerint ennek 2030 környékén vége lesz, mert ekkor már annyira penge lesz a mesterséges intelligencia, hogy simán megoldja hétköznapi problémáinkat helyettünk. Az okoshűtővel összekapcsolva érzékelni fogja, mire van szükségünk, azt online megrendeli, az áruházlánc drónjai meg villámgyorsan kiszállítják nekünk a szükséges dolgokat (anélkül, hogy bármit is tennünk kellene a vásárlás érdekében).

Viselhető technológiaként miniatűr mindentudók lesznek rajtunk, és az okos szemüvegek, a kontaktlencsék részletes leírást adnak majd mindenről a kiterjesztett valóságban, ami körülvesz minket.  

Elképesztő adatmátrix és robotok mindenhol

2030-ban már nem kell számítógép, tablet vagy okostelefon ahhoz, hogy féktelenül szörfözzünk a neten. A szemünkkel is rákattanhatunk az online világra, és a szemmozgásunkkal is válthatunk majd az oldalak között.Addigra megvalósulhat a bitcoin-forradalom, és lehet, hogy virtuális valutával fizetünk majd a mindenért, ha kilépünk a fizikai offline birodalmából. Az utcákon meg önvezető autók cikáznak majd. És van sci-fi sorozatokba illő prófécia is: 2030 körül valamelyik mesterséges intelligencia lazán beülhet egy multi igazgatói székébe.

A tervek szerint néhány éven belül a bolygón mindenkinek alanyi jogon jár majd az internet, mindenki rajta lesz a világhálón. Csaknem végtelen mennyiségű adatot tárolhatunk majd a felhő alapú tárhelyeken, és ez a tudás átszövi majd a mindennapjainkat. Ott kering majd a pillanatnyi vérnyomásunk, a bankszámlánk adatai, de még a lakásunk biztonsági rendszerének belépőkódja is. A robotok is egyre rafináltabbá válnak, és olyan, mintha nekik találták volna ki a szolgáltatóipart. 2030-ban simán összeakadhatsz a patikában egy gyógyszerészrobottal. A jövő állásinterjúin pedig lehet, hogy egy géppel szemezel majd, mert ők zseniálisan szűrik meg a jelentkezők tömegét. Talán még szuperrobotokat is tartogat számunkra a jövő:  Állati elmék, időjárás-manipulálás és szervek klónozása

A koponyánkban ketyegő rafinált szerkezet valójában egy eszelősen bonyolult szuperszámítógép, amelyet vélhetően még 2030-ban sem fognak teljesen megfejteni. Az egyszerűbb idegrendszerrel rendelkező állatok (méhek, hangyák) agyát azonban simán digitalizálhatják a következő években.

Amit pedig nem sikerül digitalizálni, azt pedig lehet, hogy klónozni fogjuk?Vége a komor szervkereskedelemnek, mert a pozitív becslések szerint hamarosan donorok nélkül is képesek leszünk szerveket klónozni. 2030 körül lehet, hogy már a beteg szerveinket a saját sejtjeinkből is leklónozzák nekünk, nem kell évekig várnunk egy donorra.  

A 3D-vel bármit replikálhatunk

A Star Trek csillaghajóin volt egy replikátor nevű szerkezet, amivel bármilyen tárgyat vagy ételt létre tudtak hozni, és pár kattintás után simán kivették a terméket a gépből (többek között ezért sem volt szükség abban a világban pénzre). Igen, még apró és szőrös szörnyecskéket is replikáltak:Elsőnek hajmeresztőnek tűnik, de a 3D nyomtatási technológiája rövidesen képes lesz hasonló bűvészmutatványokra. 2030-ban talán már nyomtathatunk vele akár egy áramvonalas autót is, vagy egy hihetetlenül bonyolult szervet.

És ki tudja, milyen ragyogó lehetőségek rejlenek még a 3D nyomtatásban?

  A jövő tele van csodás elképzelésekkel, ám ez még elég messze van tőlünk. Térj vissza a jelenbe, és lazulj egy szuper bulin. Nézz körül a FUNDEREN, és válassz a legjobb programok közül!

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőaug


-->