Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

5 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL A KARÁCSONYRÓL


Tudtad, hogy a kelták a fenyőfát a világfához hasonlították, a szaloncukor pedig a francia fondantcukorból származik? Dél-Afrikában karácsonykor a házakat díszítik fenyőágakkal, a karácsonyi vacsi után pedig a tengerparton lazítanak. A szigorú Oliver Cromwell a 17. században betiltotta a karácsonyi éneklést, de van ennél egy még furcsább csavar: a történelmi források szerint lehetséges, hogy Jézus nem is karácsonykor született. Bemutatunk 5 érdekességet, amit csak kevesen tudnak a karácsonyról.A fenyőfa ősi szimbóluma

A fenyőfa történelmi gyökerei egészen a népek ősi mítoszaihoz vezetnek, és naná, hogy a szaloncukornak is megvan a maga „cuki” sztorija. A fenyőfára régen a halál fölött diadalt arató élet jelképeként gondoltak, persze voltak üdítő kivételek. A kelták a Világfa földi megnyilvánulásaként tekintettek a fenyőre, az ókori görögök pedig egyenesen Artemisz, a vadászistennő fájának nevezték. Az ősi germánok arra használták az örökzöld fenyőt, hogy megvédje őket a téli napforduló előtti hosszú éjszakákon a gonosz szellemektől. A germán projekt annyira sikeres lett, hogy ennek eredményeként született a legnépszerűbb karácsonyi dalok egyike, az Oh, Tannenbaum.

A szaloncukor eredete
A szaloncukor első verziója egy francia kristálymassza volt. A fondantcukrot összecsavart papírban kezdték árulni, amiből 1840-ban egy Tom Smith nevű dörzsölt londoni édességbolt-tulajdonos merített inspirációt, így a szaloncukor eszméletlenül népszerű lett Angliában is. A fiatal férfiak tömegesen rohamozták meg Smith édességüzletét, hogy a csillogó csomagolású cukorral lepjék meg szerelmüket. A trendre építve a rafinált Smith szerelmes üzeneteket csempészett a csomagolás belsejébe, hogy még többen vegyenek belőle. A szaloncukor hamarosan az egész világon elterjedt, és azóta is kirobbanó népszerűségnek örvend.  


Cromwell bepöccent a karácsonyi éneklőkre
Assisi Szent Ferenc a 13. században honosította meg a templomokban a karácsonyi éneklést, az ünnep egyik legszebb hagyományát. Sajnos nem mindenki rajongott a csodás karácsonyi dallamokért. Anglia híres hadvezére, Oliver Cromwell 11 évre (1649 és 1660 között) betiltotta a karácsonyi éneklést, mert a szigorú puritanisták independens ágát követte, és ezt erkölcstelen hóbortnak tekintette. Oliver Cromwell még ennél is továbbment a vallási szigorúságban: betiltotta a korabeli angolok hagyományos karácsonyi finomságait, a húsos és gyümölcsös fánkokat is, mert nem érezte őket elég puritánnak. 

Jézus valóban karácsonykor született?
A történelmi források szerint ez minimum kérdéses. A mai napig nem vagyunk tisztában a pontos születési időponttal. A legnagyobb tudósok is csak találgatni tudnak, mert nincs az a Jézus jászolából vett szénizotópos minta, amiből valaki megállapíthatná a Megváltó születésének napját. A négy evangélista közül ketten is beszámolnak a názáreti érkezéséről, de arról sajnos nem írnak semmit, hogy mikor történt. 

December 24-e egy teljesen átlagos hétköznap volt az időszámításunk szerinti 4. századig, ekkor vált egyházi ünneppé a karácsony. 

Karácsony Dél-Afrikában


A karácsony itt egy kicsit más, mint Európában. Kongóban ünnepi dalokat éneklő csoportok sétálnak át a falvakon a karácsonyi misére, ahol hálát adnak Jézusnak, amiért megváltotta az emberiséget a bűneitől. A kongóiak ajándékokat helyeznek el a templomban, ezután pedig a barátaikkal eszik meg az ünnepi lakomát.    Dél-Afrikában ilyenkor rendezik a legtöbb kerti partit, ezért karácsonykor fenyőágakkal díszítik a házakat, a mise után pedig sokan ragyogó napsütésben, a forró tengerparton fogyasztják el a sült pulykát és a marhát mazsolás rizzsel vagy szilvapudinggal (ott ezek a tradicionális karácsonyi ételek).

Te is várod már a karácsonyt? Már csak párat kell aludni, de addig is könnyebben repül az idő, ha a legjobb ingyenes programokkal múlatod. Találd meg a neked való szórakozási lehetőségeket a FUNDEREN!

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjúl


-->