Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

5 dolog, amit rosszul tudsz tested működéséről


Kiszáradhatsz-e a kávétól? A nyelved különböző részein más-más ízt érzékelsz? Télen az alkohol segít átmelegedni? A borotválástól megerősödnek a szőrszálak? Most tisztázzuk ezeket a kérdéseket, amit szinte mindenki rosszul tud.

Bár az orvostudomány és a biológia egyre mélyebben térképezi fel az emberi szervezet működését, mégis sok téves hiedelem él a köztudatban testünk működéséről. Összegyűjtöttünk ötöt, aminek nem szabad bedőlni.

1. A kávétól kiszáradhatsz: részben igaz
Valóban figyelni kell arra, hogy a koffein dehidratálja az emberi szervezetet, azaz rossz hatással van a tested vízegyensúlyára. Szerencsére, ha nem nagyon erős és rövid kávékat iszol, akkor a forró ital folyadéktartalma kompenzálja a koffein hatását. Mindenesetre nem véletlen, hogy a legjobb kávézókban az espresso-k és a pesti feketekávék mellé mindig adnak egy pohár vizet is, így ha teheted, kávézást követően idd meg azt!

2. A borotválástól megerősödnek a szőrszálak: nem igaz
Ha a testeden természetesen növekedő szőrök végét alaposan megnéznéd egy nagyítóval, azt látnád, hogy mindegyik szőrszál vége szépen le van gömbölyítve, szabályos félgömb-forma. Ezért van az, hogy ha megérinted őket, akkor finom selymesnek tűnik a tapintásuk. Ha viszont a borotvával elvágott szőrszál végét néznéd erős nagyításban, akkor szinte hegyesre hasított szőrvégeket látnál. Ezeknek a tapintása szúrós, ezért tűnik a borotvált szőr erősebbnek a természetesen növekedőnél.

3. A nyelved különböző részein különböző ízeket érzékelsz: nem igaz
A nyelved teljes területén megtalálhatók azok az ízlelőbimbók, amelyek mind az öt alapízt – (az édeset, sósat, savanyút, keserűt és az úgynevezett umamit) – képesek érzékelni. Ha forró ételt eszel, és esetleg megégeted a nyelved egy részét, akkor ott időlegesen kevésbé intenzíven érzékeled az ízeket, és ez hathat úgy, mintha eltérő ízeket érzékelnél a nyelved különböző részein.

4. A legtöbb hőt a fejedet borító bőrfelületen veszíted el: néha igaz
Amikor télen a szabadban vagy, akkor a legkevesebb ruha az összes testrészed közül a fejedet borítja, és ilyenkor igaz is, hogy itt veszíted el a legtöbbet a testhőből. Egyébként csak a legkisebb gyermekeknél igaz ez, amikor még testükhöz képest nagy a fejük. Ahogy elérjük a kisgyermekkort, és kialakulnak a felnőttes arányok a törzs, a végtagok és a fej tekintetében, már nem lesz igaz, hogy sok hőt veszítenénk a fejünkön.

5. Alkohollal könnyebben vészeled át a hideget: nem igaz
Egy finom pálinka majd átmelenget télen a szabad ég alatt? Egészen átjár a forróság a vörös bortól? Hideg időben a szabadban inkább ne bízz ezekben, sokkal inkább a megfelelő ruházatban, mert az alkohol által keltett melegségérzet csalóka! Ugyanis az alkohol hatására kinyílnak a végtagjaidat és a testfelszínedet elérő perifériás erek, ezért kevésbé fázik a lábad vagy a kezed – és te azt hiszed, hogy a laposüveg tartalma melegített át. Mindeközben a tested úgynevezett maghőmérséklete (ez az, amit lázmérővel mérünk) számottevően csökkenhet, ami elég veszélyes. Azaz hidegben a mértéktelen alkoholizálás még kevésbé buli, mint az év többi részében.

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjún


-->