Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

5 tipp a jó együttéléshez


Az egyik legnehezebb feladat az életben együtt élni valakivel, még akkor is, ha a friss albérlettárs egy barátod. Ha pedig egy idegen, akkor még nehezebb napi szinten tolerálni egymás szokásait! A veszekedések elkerülése érdekében érdemes már előre lefektetni néhány szabályt.

1. Osszátok ki a lakáshoz kapcsolódó feladatokat!

Az első és legfontosabb lépés a lakótársi béke felé az, ha megállapodtok néhány szabályszerűségben. Üljetek le egymással beszélgetni az összeköltözés első hetén és vegyétek sorba, hogy ki milyen házimunkát szeret vagy utál csinálni és osszátok ki, hogy ki melyik helyiség tisztaságáért lesz felelős. A legjobb, ha mindezt papírra is vetitek, így a későbbiekben sem adódhatnak félreértések. Esetleg naptárszerűen is beoszthatjátok, hogy melyik héten ki fog takarítani és milyen részfeladatokból áll ez.

2. Ismerjétek meg egymás elfoglaltságait!
A következő fontos lépés, hogy osszátok meg egymással az állandó elfoglaltságokat. Szerdán mindig különórán vagy? Minden reggel 6-kor edzeni mész, a másik viszont délig alszik, mert éjszakai műszakot vállal? Jobb, ha az elején kijönnek az esetleges ellentétek és ki tudjátok találni, miként hidalhatjátok át azokat!

3. Mindent beszéljetek meg egymással!
Ha valami mégsem az elvárt módon történik, akkor ne fojtsd magadba a dühödet! Két ember együttélésének fontos összetevője az őszinteség és a jó kommunikáció, ezért bátran tedd szóvá, ha például a másik nem a szennyes tartóba dobja a ruháit és ez téged zavar. Ha hagyod, hogy a negatív érzelmek összegyűljenek benned, akkor egy idő után hiába próbálja a másik rendezni a helyzetet, szinte biztos, hogy visszafordíthatatlan károkat szenved lakótársi kapcsolatotok.

4. Szólj előre a másiknak, ha vendégeket hívsz!
Senki sem szereti a váratlan vendégeket az otthonában. Amennyire csak lehet, kerüld azt, hogy a lakótársadat kellemetlen helyzetbe hozod azáltal, hogy a tudta nélkül állítasz be egy vagy több emberrel az oldaladon! Felmérések szerint a házimunka után ez okozza a legtöbb konfliktust a lakótársak között.

5. Szánjatok időt közös programokra!
Együtt élni valakivel az egyik legszorosabb kötelék lehet. Ezt a kapcsolatot tovább mélyíti az, ha nem csak egymás mellett éltek, hanem olykor közös programokat szerveztek, amikor egy kicsit a szokásosnál jobban megismerhetitek egymást és igazi kis csapattá kovácsolódhattok! Így biztos jobb élmény lesz az együttélés, és szép emlékként gondolhatsz majd vissza egyetemista, fiatal éveidre!

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjún


-->