Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

6 HOBBI, AMITŐL OKOSABB LESZEL


Ki mondta, hogy egy hobbi csak a fejvesztett élvezkedésről kell, hogy szóljon? Egy hobbi szólhat a tanulásról, a fejlődésről, sőt arról is, hogy tornáztasd elmédet. Most olyan szabadidős elfoglaltságokat mutatunk, amik amellett, hogy rendkívül élvezetesek, biztosan okosabbá is tesznek!

1. Olvass minden nap!

Az olvasásnak számos jótékony hatása van. Csökkenti a stresszt, segít a mindennapi problémamegoldásban, a folyamatok megértésében és átlátásában, továbbá empatikusabb is leszel tőle. A felsorolt pozitívumok szempontjából mindegy, hogy mit olvasol, de azért ha teheted, a bulvárlapok helyett inkább válaszd a regényeket vagy más könyveket.
2. Tartsd formában az agyad mozgással!


Jobb minden másnap fél óra kardiózás, mint másfél hetente kétórányi kőkemény edzés, amikor éppen eszedbe jut, hogy már megint régóta mozogtál. A rendszeres testmozgás ugyanis fejleszti a koncentrációs készségedet és a memóriádat is. Ezek pedig kétségkívül jól jönnek akár a szellemi munkához, akár a tanuláshoz.


3. Tanulj egy új nyelvet!

Kutatások sora bizonyítja, hogy a több nyelvet beszélő emberek mentális képességei jobbak, mint azoké, akik csak anyanyelvüket ismerik. Tehát meglepő módon a nyelvtanulás nem csak azért jó, mert utána beszéled majd az adott nyelvet, hanem mert fejleszti az agyadat is, és jobban tornáztatja, mintha rejtvényeket oldanál meg. Az ingyenes Duolingo alkalmazással pedig szinte játszi könnyedséggel sajátíthatsz el új nyelveket.

4. Játssz valamilyen hangszeren!

A zenélés sokféleképpen edzi elmédet, de a legkülönlegesebb előnye, hogy erősíti a kéregtestet, ami összeköti az agyunk két féltekét, ezáltal új kapcsolatok hoz létre közöttük. Ez pedig javítja vezetői képességeidet, memóriádat és analitikus, valamint  problémamegoldó készségeidet is.


5. Meditálj!

Sokan mondják, hogy a meditáció azért jó, mert általa tábornokként tekinthetsz életed „csatamezőire”. Ebben kétségtelenül van igazság, de arról is említést kell tenni, hogy a meditáció enyhíti a stresszt és a szorongást, és segít kiegyensúlyozottabbnak lenni. És ami a legfontosabb, hogy a meditálást ne úgy képzeld el, hogy törökülésben becsukott szemmel hümmögsz hosszú percekig. A meditációnak számos formája van, kezdésnek próbáld ki a Headspace nevű applikációt, ami 30 napig ingyenes.

6. Vezess naplót!

Nemcsak azért, mert ez segít jobban átlátni hétköznapjaidat, hanem mert rendkívül jól fejleszti verbális képességeidet. Ráadásul, önmagad kifejezése intelligenciádat is növeli. Persze nem muszáj naplót vezetned, ha inkább máshoz van kedved, írhatsz elképzelt történeteket is. Ki tudja, lehet pár év múlva még egy könyvet is összehozol, vagy blogger válik belőled.


+1 Ismerj meg új lehetőségeket!

A felfedezés és új dolgok megismerése tornáztatja agyadat, hiszen az újdonságok és az információk feldolgozása árnyaltabbá teszi gondolkodásodat és tágítja látóköröd. Egy jó kezdés lehet, ha a megszokott programjaid helyett újakat keresel, és próbálsz ki. Ezekből pedig rengeteget találsz a FUNDER-en, amelyek ráadásul ingyenesek is!

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjúl


-->