Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

8 CSILLAPÍTÓ TIPP LÁMPALÁZ ELLEN


Néhány veleszületett tehetségtől eltekintve, akik gyakorlatilag a reflektorfényben kelnek új életre, a legtöbben valamennyire mind lámpalázasak vagyunk. Ki jobban, ki kevésbé, azonban mindenki egyformán tehet ellene. Mutatjuk, hogyan!

1. Talán a legfontosabb és leghasznosabb tanácsunk, hogyha bármilyen helyzetben félsz vagy parázol, akkor tedd fel magadnak a kérdést: mi a legrosszabb dolog, ami történhet? Ezután kérdezd meg magadtól, hogyha az tényleg megtörténik, akkor utólag, mondjuk egy év múlva, hogyan tekintetnél rá vissza? Tényleg olyan „végzetes” lenne? A válasz az esetek túlnyomó többségében az lesz, hogy túlélhető lenne a dolog. Na, akkor meg mitől félsz?!2. Ha előadsz, vagy többszemélyes hallgatósághoz beszélsz, akkor mielőtt belekezdenél, egyszerűen fogadd el: nem fogsz mindenkinek tetszeni. Természetünkből adódóan mindig megpróbáljuk az ellenségeskedőket „megtéríteni”, és ezért hajlamosak vagyunk rájuk koncentrálni. Miközben pont azokat hagyjuk figyelmen kívül, akik nyitott fülekkel és még nyitottabb elmével figyelik a mondandónkat. Tehát, fogadd el, hogy biztosan lesz olyan, akinek nem lesz szimpatikus a prezentációd. Majd, amint azonosítottad őket, egyszerűen ne foglalkozz velük!

3. A felkészülés részeként mindenképpen játszd el magadban, vagy akár hangosan és tesztközönség előtt másodpercről másodpercre, hogy mit fogsz csinálni, mondani, mikor, hogyan stb. Ebben az esetben ne bízz magadban, hogy majd elsőre sikerülni fog. Még Steve Jobs is arról volt híres, hogy minden prezentációt újra és újra szóról szóra előadott az üres teremben, amíg nem érezte tökéletesnek az előadását. Pedig, ha valakinek volt gyakorlata ebben, az Ő.

4. Az is segít, hogyha elfogadod a tényt, hogy izgulsz. Valamint azt, hogy ez nem egy rossz dolog. Vegyél mély levegőt, fújd ki, és ismételd addig amíg nem érzed, hogy kezdesz lenyugodni. A félelem keltette izgalmat idővel a saját oldaladra tudod majd állítani, ami „pozitív stressz” formájában még hatásosabbá is teszi a produkciódat.5. Bár ez ember függő, de sokan csinálják úgy, hogy a szereplést megelőző rövid időben szándékosan elterelik a gondolataikat mindenről, aminek köze van ahhoz, ami történni fog. Zenélnek, festenek, futnak egyet, igazából ez teljesen mindegy. A lényeg, hogy a stresszt úgy gyűrik le, hogy megszüntetik a legfőbb forrását: a folyamatos agyalást azon, ami lesz. Hidd el, a momentum előtti öt perc sokkal szörnyűbbnek tűnik, mint amilyen valójában utána lesz.

6. Minél több a bizonytalanság, annál több a stressz. Ergo, előre dönts el mindent. Ha nem tudod, hogy milyen lesz a környezet vagy a körülmények, derítsd ki előre. Hatalmas rutin és nyugalom kell ahhoz, hogy helyismeret nélkül, csak úgy bárhova odamenj, és lenyomd a performance-ot. Készülj fel! Mindenre!7. Nyílván te is megfigyelted már, ahogy valaki a feszültséget tudattalanul valaminek a babrálásával, oda nem illő kézmozdulatokkal vagy testmozgással próbálja levezetni. Ezek általában sajnos csak éles helyzetben derülnek ki, de sokat segíthet, ha úgy tervezel meg mindent, hogy beszéd közben is „legyen mit csinálnod”. Vagyis, például az álló és ülő pozíciót időnként váltogatod, a kezedben tartasz egy mappát vagy lapot, tárgyakat cserélgetsz, esetleg fizikai szemléltető eszközöket használsz. Ha lefoglalod a végtagjaid, sokkal kisebb eséllyel futsz bele ilyen szerencsétlen mikrogesztusok ismételgetésébe.

8. Végül, de nem utolsó sorban tudatosítsd magadban, hogy a közönség nem az ellenséged. Azért hallgatnak, mert valamiért érdekled őket, vagy kíváncsiak rád és a mondandódra. Ami azt is jelenti, hogy egy bizonyos szintig elnézők veled szemben. Tehát, ha hibázol, egyszerűen mondd ezt ki, és kérj egy laza elnézést, majd folytasd ott, ahol abbahagytad.

Ha pedig a Nagy Pillanat előtt, vagy épp után lazítanál egy jót, akkor ne felejtsd el csekkolni a FUNDER ingyenes programkínálatát!

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjún


-->