Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

8 TIPP, A GYAKORLATI HELYEDHEZ!


A nyár nemcsak a bulizásról és a lazulásról szól. A vizsgaidőszak vége felé érdemes körülnézni az izgalmasabbnak tűnő cégek környékén, hogy náluk tölthesd a szakmai gyakorlatod.

Vannak olyan feladatok, amelyekre a cégek szívesen vesznek fel a pályakezdőket. Használd ki ezt a lehetőséget, hogy komoly rutint szerezz, gyarapítsd a munkatapasztalatok blokkot a CV-dben, és beindíthatod a karriered!

Mutatjuk, mi kell ahhoz, hogy bekerülj a tökéletes szakmai gyakorlatra!1. Írj egy nyerő jelentkező anyagot!
Mindenképp ez legyen a kiindulópont, különben a cégek nem fognak komolyan venni. A CV-d legyen lényegre törő, viszont a releváns önkéntes programokat, illetve iskolai, de oktatáson kívüli tevékenységedet ne hagyd ki. Ezekkel alátámaszthatod szervezőkészséged, vagy találékonyságodat.

A motivációs leveled se legyen túl hosszú, mert egyetlen vezetőnek sincs ideje és energiája Háború és béke hosszúságú leveleket olvasni, amelyek tele vannak terjengős sztorikkal. 7-10 ilyen levelet látva a döntéshozók kiégnek, és lehet, hogy már el sem fogják olvasni az anyagodat. Tömören fogalmazd meg, miért szeretnél a kiválasztott területen dolgozni, miért választanád az adott céget, és pontosan hogyan is szeretnél a jövőben profitálni az együttműködésből, milyen tanulságokat szeretnél hazavinni.

Az viszont kevés, ha csak pár soros kísérő emailben kérdezed meg, csatlakozhatsz-e a vállalathoz egy gyakorlatra. A jó helyekre akár 30-40 jelölt is pályázhat, a HR-eseknek szűrniük kell őket az erősségeik, a szaktudásuk és egy csomó más szempont szerint. Minél profibb és felkészültebb benyomást keltesz, annál valószínűbb, hogy fennakadsz a rostán és találkozni akarnak veled. 2. Melyik cég érdekel a legjobban, és mit akarsz ott csinálni?
Kapitális öngól, ha behív az egyik nagyágyú, és nem tudod megmondani, milyen feladatot vállalnál náluk szívesen. Nézz körül a neten, olvass el a kiválasztott szakterületen pár újságot, portált vagy blogot, hogy képbe kerülj, milyen vonalat szeretnél erősíteni a cégnél a szakmai gyakorlaton. Légy ugyanakkor rugalmas és nyitott, ne akard egy csoportvezetőnél, vagy HR-esnél jobban tudni, hogy te mit tudnál tenni az adott szervezetben. Ha érdekes, amit kínálnak, fogadd el, hidd el utána lesz még időd bizonyítani, ha kellőképp nyitott és tanulékony vagy, és nem az egódat akarod építgetni. 

3. Kiküldtél egyszerre száz e-mailt sablonszöveggel? Tuti bukás!
Felesleges reménykedni abban, hogy a nagy számok törvénye alapján valamelyik biztosan bejön, és simán meglesz a gyakorlati helyed. Nagyon csekély az esélye annak, hogy éppen arról a helyről kapsz pozitív választ, ahová szeretnél bejutni. Sokkal jobb, ha csak célzottan azoknak a vállalatoknak írsz, ahol tényleg szívesen dolgoznál.

4. Jelentkezz minél hamarabb a legmenőbb helyekre. 
A nyári vizsgaidőszak vége felé már érdemes leadni a jelentkezésed azokhoz a cégekhez, ahol szívesen gyűjtenél szakmai tapasztalatot. Aki last minute jelentkezik egy nyári gyakorlatra, azt nem fogják komolyan venni, mivel olyan benyomást kelt, mintha egyáltalán nem tervezne előre, és ez a lépés csak egy hirtelen döntés eredménye lenne.

5. Gyűjts minél több információt a kiszemelt cégről és az adott szakterületről! 
Készülj fel a választott cégből, mert nagyon ciki, ha téged választanak, és lövésed sincs semmiről az első személyes beszélgetésen.


Hatalmas égés, ha egyetlen konkrét kérdésre sem tudsz válaszolni, és csak feszengsz a céges szakértők előtt. Persze tudálékos, és okoskodó se legyél: ne akard az ott dolgozóknál jobban ismerni a céget, csak mert egyszer átolvastad a weboldalát, és követed őket a Facebookon illetve a LinkedInen.

6. Csípőből passzold az értékesítési gyakorlatot ígérő állásokat.
Jó eséllyel megkínálhatnak egy tukmálós gyakorlati hellyel, mert veled akarják helyettesíteni a kiégett munkatársakat, akik nyári szabira mentek. Az ilyen nehéz, monoton munka bár érdekes tapasztalatokkal kecsegtet, de a látszólagos sikertelenség gyorsan lelombozhat. Akkor vállald be, ha ki akarod magad próbálni az értékesítésben, ami a vállalatok egyik legnehezebb, de legjövedelmezőbb területe! 

7. Ne akarj haverkodni az interjún!Az első interjún vagy a gyakorlat alatt nagyon valószínű, hogy egy nálad csak pár évvel idősebb és tapasztaltabb kollégával találkozol. Lehetsz laza és közvetlen, de ne menj át haverkodó stílusba az interjún. A túlzásba vitt közvetlenség rossz benyomást kelt az interjún. 

8. A nyári gyakorlat után is ápold a jó kapcsolatot!
Ha legyőztél 10-20-30 riválist, és bejutottál egy menő helyre, akkor akár arra is esélyed lehet, hogy megmaradj a cégnél. Küldj időnként egy érdeklődő e-mailt a volt főnöködnek, a volt kollégáidnak, ha hallasz az egyetemen egy-két inspiráló szakmai érdekességet, információt. Érezni fogják, hogy lelkes és motivált vagy, gondolsz rájuk, ezért könnyen lehet, hogy egy betöltendő pozi esetén is számolni fognak veled.

De ne csak a szakmai gyakorlaton kattogjon az agyad! Lazulj pár szuper bulival a FUNDEREN!


Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjún


-->