Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

9 érdekesség, amit nem tudtál a karácsonyról


Honnan származik a szaloncukor? Miért küldünk karácsonyi üdvözlőlapokat? Hogyan lett a Mikulás egy szakállas öregember? Mindenki jól ismeri az ünnepi szokásokat és a karácsonyi hagyományokat. Azonban azt már kevesebben tudják, hogy honnan erednek vagy miért alakultak így. Ezért utánajártunk a dolgoknak, és összegyűjtöttünk kilenc érdekességet, amit nem biztos, hogy tudtál a karácsonyról.
1. A fehér szakállas, puttonyos öregember, azaz Mikulás karakterét Az Álmosvölgy legendájának szerzője találta ki 1819-ben. A new york-i Washington Irving egy álmát is papírra vetette, amelyben Szent Miklóst egy súlytalan szánon látta átsuhanni a csillagos égen. Ahogy egyre népszerűbbek lettek a történetek, úgy lett a ma ismert Mikulás is a karácsony egyre ismertebb ikonja Amerikában – és ezért mindenhol máshol is a világon.

2. A karácsony ünneplésének időpontja valójában egy kitalált dátum. A katolikus egyház a negyedik században határozott úgy, hogy Jézus születését ünnepnek nyilvánítja, és I. Gyula pápa december 25-ét választotta a naptárból. Jézus ugyanakkor a Biblia szerint valójában valamikor tavasszal születhetett. Vagy nyáron, vagy ősszel, vagy tényleg télen. Igazából ahány történelemtudós és teológus, annyi elmélet.

3. Igaz, állítólag Luther Márton volt az első, aki gyertyákat aggatott a fenyőfákra, a feldíszített karácsonyfa csak később terjedt el világszerte. Az első beltéri karácsonyfák a 17. században jelentek meg strasbourg-i otthonokban, amikor pedig 1840-ben Viktória királynő feleségül ment Albert herceghez, már a magazinokban is megjelentek a feldíszített fák fotói. Innentől kezdve pedig megállíthatatlanul terjedt a karácsonyfa-állítás szokása.

4. A Csendes éj című dal közel kétszáz éve, 1818-ban született, és egy osztrák paphoz köthető. Josef Mohr a karácsony napja előtti délutánon tudta meg, hogy a templom orgonája elromlott, és Szentestére már nem tudják megjavítani. Ő pedig nem tudta elképzelni a karácsony szellemét énekek nélkül. Igaz a nóta szövege már két éve ott lapult a fiókjában, csak a hír hallatán kérte fel Franz X. Grubert, hogy egy este alatt szerezzen zenét a Csendes éjhez. Mint azt ma már jól tudjuk, a feladatot kiválóan teljesítette, és a híres dal a világon először fel is csendült egy ausztriai Szent Miklós-templomában.

5. A szaloncukor őse, a fondant cukor először Franciaországban jelent meg a 14. században. Csak jóval később, valamikor a 19. század elején került Magyarországra német cukorműves bevándorlók által. Az itthon népszerű és ismert szaloncukor igaz hasonló például a francia papillote nevű édességhez, mégis, ebben a formájában hungarikum. Nem véletlen, hogy egy amerikai filmben sem látni őket a karácsonyfákon csüngeni, valamint a szónak megfelelő fordítása sem létezik más nyelvekre.

6. Nem iskolában vagyunk, ezért nyugodtan elkalandozhatunk egy kicsit a Mikulás ünnepének érdekességei felé is. Fogadunk, hogy nem tudtad, hogy a zokni (esetleg bakancs, cipő és társaik) kiakasztása egy holland hagyományból ered. Az emberek kitették étellel teli cipőiket Szent Miklós szamarainak, aki cserébe ajándékokat hagyott bennük.

7. Karácsonyi vacsora a strandon? Elsőre talán furcsán hangzik (sőt, biztos), de Ausztráliában például természetes. Érdekes lehet a kengurun érkező Mikulás látványa, valamint a fürdőnadrágban eltöltött ünnepek, de a kánikula ellenére az ausztrálok nagyon komolyan veszik a karácsonyt, és meg is adják a módját az ünneplésnek. Karácsonyfáik azonban érthető okok miatt jellemzően műfenyők.

8. Történelmi “fun-fact”, hogy egy 1554-ből származó feljegyzés alapján Magyarországon karácsonyfának nevezték a földesúrnak karácsonyi adóként beszolgáltatott tüzelőt.

9. A karácsonyi üdvözlőlap elterjedése is hasonló időszakhoz köthető, mint sok más ünnepi szokás. Az első ilyen képeslapot elvileg 1843-ban nyomtatták Sir Henry Cole részére. Az egész ötlet pedig sokkal praktikusabb okból született, mint gondolnánk. Cole úr egyszerűen túl elfoglalt volt, és időt akart spórolni a karácsonyi jókívánságok megírásán. A képeslap küldözgetés az ünnepek alkalmából aztán közel 20 évvel később vált igazán népszerűvé, amikor olcsóbbak lettek a nyomdai szolgáltatások.

Reméljük, tetszett a cikkünk. De ne feledd: ha nem csak olvasnál a karácsonyról, hanem szeretnél kimozdulni is az ünnepek alatt, akkor keress ingyenes és izgalmas programokat a FUNDER-en!                

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjúl


-->