Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

A modern idők legjobb társasjátékai


Azt hihetnénk, hogy az okostelefonok és táblagépek korában leáldozott a hagyományos társasjátékoknak, és már mindenki a telefonját nyomkodva játszik online. Ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk, ugyanis rengeteg újabbnál újabb társasjáték jelent meg az elmúlt években, közöttük számos igazán jóval. Most ezeket mutatjuk be.

Imagine

Szereted az Activityt és a Tabut, de már iszonyatosan unod? Akkor az Imagine a Te játékod. Mondjuk, elég sok játékról írják manapság, hogy az lehet a következő Activity, és ugyan ez csak idővel fog kiderülni, de az Imagine-nek minden esélye megvan rá.

Ahogy játék alapötlete, úgy a szabályai is borzasztó egyszerűek. Adott egy rakás átlátszó lap, amin különböző piktogramok vannak, valamint adottak a kvíz és asszociációs játékokból jól ismert kártyák, amelyeken különböző szavak, kifejezések és fogalmak vannak. A feladat pedig az, hogy az átlátszó kártyákkal gyakorlatilag bármilyen módon elmagyarázd a soron következő szót vagy kifejezést a másiknak. Az egyetlen megkötés, hogy csak a kártyákat használhatod, és nem beszélhetsz. Szóval, hogy kitakarod egy részét egy másikkal, várat építesz belőle, egymásra vagy egymás mellé rakod, az csak tőled függ. Asszociációs játék lévén természetesen a lényeg itt is az embereken van, a kreativitásukon és ismereteiken. Három perc alatt megtanulható, és gyakorlatilag fél órától kezdve akár egész éjszakán át is játszható. Már ketten is élvezetes és időtálló, hiszen a magyarázáshoz használt kártyakombinációk száma szinte végtelen. Kell ennél több?


Pandemic

Számtalan adaptációja van már telefonokra és táblagépekre is, valamint a Pandemic-ből kvázi már egy egész sorozat is készült, mégis az eredeti a legjobb. Legalábbis kezdésnek biztos.Az alapsztori, hogy a világon kitörnek különböző fertőző járványok, és meghatározott lépésszámból meg kell szerezned az ellenszert, hogy célba juttasd azt társaddal vagy társaiddal együtt. Ugyanis ebben a játékban nem egymás ellen, hanem a tábla ellen kell kooperatívan játszanotok. Két embertől négy-öt főig ajánlott. 


Fedőnevek

Az elmúlt időben számos díjat nyert el a Fedőnevek, amelyről sokan tartják, hogy mostanság talán a legjobb partijáték. A játékmenet köntöse kicsit fura, és kicsit erőltetettnek hat, de ez mit sem ront a játékélményen.

A játék alapgondolatát egyébként könnyű levezetni a játék nevéből, mert a lényege, hogy az asztalra kerülnek különböző szavakkal ellátott kártyák egy 5x5-ös alakzatba rendezve, és ezek a szavak valójában ügynökök fedőnevei. Vagyis, csak mondjuk így, mert itt az enyhe erőltetettség magyarázata.

Két csapat játszik, mindegyik minimum két fővel, és mindkettőben van egy kémfőnök, aki a kulcskártya segítségével tudja, hogy melyik fedőnév tartozik a saját, és melyik az ellenséges csapathoz. A feladata pedig az, hogy egy szó és egy szám kimondásával körről körre megpróbálja kitaláltatni csapattársaival, hogy melyik szókártyák (ügynökök) tartoznak hozzájuk.

Egyszerű példával élve, ha mondjuk egy körben úgy dönt a kémfőnök, hogy a tej, zsömle és villa szavakra akar rámutattatni társaival, akkor mondhatja, hogy „reggeli 3”, amivel egy szóba tudja sűríteni a három másikat, és azt is megüzeni, hogy hány kártyára gondolt.

Ez így elsőre nem hangzik túl izgalmasnak, a lényeg azonban itt is az embereken van, vagyis a kémfőnök és a csapattagok asszociációs képességein. A kémfőnök ugyan saját csapatával van, de könnyen az ellenséget segítheti, ha nem gondol rá, hogy a kimondott szóból a másik csapat egyik szókártyájára is lehet asszociálni. Ugyanis ha a csapat rossz kártyára mutat, akkor bukta a kört. Még rosszabb, ha a „bérgyilkos” fedőnevét sikerül kiválasztani, mert akkor rögtön bukták az egész játékot.
Felépítése miatt ez a játék is időtlen időkig játszható,
viszont legalább négyen kell legyetek hozzá, hogy igazán élvezetes legyen.


T.I.M.E. Stories

Végül, de nem utolsó sorban pedig egy remek stratégiai, gondolkodós játékot ajánlunk: a T.I.M.E. Stories-t.
Hasonlóan a Pandemic-hez, itt is a tábla ellen kell játszani, viszont nem is kifejezetten legyőzni kell azt, hanem inkább kideríteni egy rejtélyt. A szabályrendszer bonyolultabb és részletesebb annál, hogy most bemutassuk, viszont az alapötlet itt sem túl bonyolult.

Adottak karakterek, kártyák és az idő. A kártyákból rajzolódik ki a történet, a karakterek képességeit használva lehet előre haladni a játékban, az idő pedig fontos, mert a lényeg, hogyha egyszer végig értünk a pályán, akkor „visszaküldenek” minket az időben, hogy kezdjük elölről, de már egy új karakterrel és szigorúbb feltételekkel.Egy félnapos játékról van szó, tehát ez tényleg egy komoly társasjáték, viszont a hátránya, hogy nemigazán újrajátszható. Mivel a történet fix, ezért ha egyszer megfejtettük a rejtélyt, akkor amíg el nem felejtjük, nem érdemes újra elővenni a játékot. Ellenben vannak új sztorik kártyapaklik formájában, amiket kiegészítőként lehet megvenni, és egy-egy új történetet tartalmaznak.

Ha pedig úgy érzed, hogy eleget játszottatok a négy fal között, és inkább kimozdulnátok, akkor nézzetek szét a FUNDER ingyenes programjai között!  

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjúl


-->