Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

A SZERELMES AGY


A szerelem mámorában dopaminok tömege kergetőzik bennünk, mintha életünk legnagyobb örömét élnénk át az agyi jutalmazórendszerben. Az egekbe szökken bennünk az örömhormon, a szerotonin szintje, és kötődni kezdünk a kiszemelt partnerhez, ami az oxitocinnak köszönhető.

Most bevezetünk a szerelem neurokémiájába!

  A vonzódás belső játszmája: a nagy dopaminkaland

A görög mitológia híres sztorija szerint a férfi és a nő kezdetben egy lényt alkottak. Mindannyian androgün lények voltunk, akikben egyesültek a legjobb csajos-pasis tulajdonságok, és már-már szuperhősökre jellemző képességekkel rendelkeztünk. Igen ám, de ez a hatalom kiverte a biztosítékot a hatalmukat féltő olümposziaknál, és a bepöccent Zeusz villámmal választotta el egymástól a férfit és a nőt.Azóta mindenki a másik felét keresi a szerelemben. És ha az emberben van egy kis kurázsival párosuló kitartás, akkor előbb-utóbb meg is találja az igazit, és átélheti élete legnagyobb boldogsághullámát.

Ilyenkor teljesen megváltozik az agyad kémiája, és egy kicsit bekattansz. Kergetőzni kezdenek benned a szerelmes érzelmekért felelős idegi átvivő anyagok, a dopaminok, ezért érzel ellenállhatatlan vágyat a szerelmed meghódítására. A szerelem fellobbanásakor a dopamin-termelődéstől bekapcsol az agyad jutalmazórendszere, hiszen ez a kémiai anyag szabadul fel a szervezetedben, ha pozitív élmények érnek. A dopamin azonban nemcsak a párkeresés hormonja. Akkor is a dopaminjátszma részese vagy, ha belezúgsz valakibe, és a nagy románc miatt állandóan róla fantáziálsz, alig van étvágyad, és már a szunyára sem vágysz annyira, mint korábban. Akkor is figyelj az egészségedre, ha dúl a love, mert übergáz, ha a szerelem az agyadra megy:  A szerotonintól boldogok, a noradrenalintól meg hiperaktívak leszünk

Összejössz valakivel, és a kialakuló kapcsolatban minden patent? Akkor tuti, hogy hamarosan mély kötődés alakul ki közöttetek! Nem bírjátok sokáig egymás nélkül, állandóan hívogatjátok egymást, és folyamatosan a mobilodat lesed, hogy vajon írt-e újabb üzit a szerelmed. Ismerős? Ez a szoros kapcsolatokért felelős oxitocin nevű anyagnak köszönhető. De ugyanez a kémiai koktél áramlik benned, ha a párod rád mosolyog, kedves veled, vagy megsimogat.

Minden jó kapcsolatban hatalmas mennyiségű boldogság, azaz szerotonin van. Ez az anyag harmóniára hangol, békés és kiegyensúlyozott leszel tőle.A szerelem és a szerotonin száműzi a depressziót, a szorongást, és sokkal bátrabbá tesz téged.

De vajon mi történik, ha a szerelemtől a noradrenalin nevű agyi vegyület száguldozik az idegsejtjeid között? Felpörögsz, és magasabb rezgésszinten érzékeled a körülötted lévő világot, amire a szervezeted is reagálni fog. Az embernek már az ősidőkben is erre volt szüksége, ha egy váratlan helyzetben azonnal akcióba kellett lépnie, és a szerelem is ezt a hatást válthatja ki belőled.

Meglátod a szerelmed, és máris gyorsabban ver a szíved, emelkedik a vérnyomásod, a figyelmed meg szokatlanul pengeéles üzemmódra kapcsol? Ez a noradrenalin hatása! A nagy izzás hevében egy-két csók is simán elcsattanhat.A folytatást pedig a fantáziádra bízzuk!  

Álmaid csaja vagy pasija teljesen újradrótozta az agyadat? A nagy szerelem akkor az igazi, ha kerestek egy szuper bulit a FUNDEREN, ahol együtt tudtok tombolni!

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjúl


-->