Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

Állástippek suli mellé


Manapság elég vitatott téma, hogy érdemes-e suli mellett dolgozni. Kétségtelen, hogy a tanulásnak rosszat tesz, viszont rengeteg tapasztalatot is szerezhetünk, ami jól jön majd, amikor teljes bedobással lépünk ki a munkaerőpiacra. A vitában ugyan nem akarunk dönteni, de adunk pár jó tippet, milyen munkákkal tudsz rugalmas időbeosztással értelmes mennyiségű pénzt keresni.

Hostesskedés
A közhiedelemmel ellentétben a hostess-kedés, avagy hostkodás (férfi változat) nem csak a csinos, mosolygós lányok jól fizető alkalmi munkája. Persze, van, ahol kifejezetten attraktív lányokat keresnek, és beszélni sem nagyon kell, de a legtöbb helyen sokkal többet számít a beszédkészség, a kommunikációs adottságok, az önállóság és az igényes megjelenés. Sőt, van tréninget igénylő változat is, a promóter, aki már konkrét termékeket vagy termékcsoportokat kell, hogy a nagyérdemű figyelmébe ajánljon.

Érdemes megszabadulnod az előítéletektől, mert ezek a legjobban fizetett, bárki által suli mellett is kényelmesen végezhető munkák közé tartoznak. Általában te döntheted el, hogy mikor érsz rá, és nem mellesleg sok helyre ingyen is bejuthatsz, ha ügyes vagy. Kezdd a keresést releváns Facebook csoportokban!Fordítás, tolmácsolás
Perfekt vagy egy idegen nyelvből? Ne is gondolkodj tovább! Sokszor a távolból, projekt alapon végezhető munka a fordítás, de az alkalmi tolmácsolás is jól beosztható. Persze minél különlegesebb a nyelv, amit beszélsz, annál jobban járhatsz.

Lehetőségeket kezdhetsz keresni erre szakosodott cégeknél is, de ha egy-egy kis- vagy középvállalkozásnál azt gyanítod, hogy gyakran van szükségük fordításra, nyugodtan bepróbálkozhatsz közvetlenül is. A Facebook csoportokat pedig ez esetben is érdemes felkutatnod.

Diákmelók
Kicsit elcsépelt és elég negatív híre van a diákszövetkezetek kínálta munkáknak, de itt is lehet azért jókat találni. Általában kiszámíthatóbb, hosszabb távú állásokra számíthatsz, amit részmunkaidőben tudsz végezni.

Sokszor megkívánják a heti 20-25 órát is helyszínhez kötötten, úgyhogy ez akkor ideális számodra, amennyiben nincs sok órád, amin ott kell lenned. Sajnos a bérezés általában elég alacsony. Javasoljuk, ezekkel csak akkor próbálkozz, ha minden más opciód kifújt!
 Programozás vagy grafikus munkák
Általában szintén a távolból, projekt alapon végezhető feladatok. Ugyan elkell hozzá némi szaktudás, de nem kell külön diploma hozzá, hogy az egyszerűbb feladatok elvégzésében versenyképes legyél, hiszen te még „megelégszel” egy olcsóbb órabérrel is, mint egy főállású programozó vagy grafikus.

Ez esetben határozottan a kis- és középvállalkozásokat érdemes megkeresned közvetlenül, vagy a releváns Facebook csoportokat (mindenre van már egy, de tényleg). Viszont ne felejts el egy portfóliót, avagy referencia csomagot összeszedni, mert alapvetően ez fogja meggyőzni a potenciális munkaadódat.

Gyakorlat, a gyakorlat előtt
Sok felsőfokú képzésen van előírt gyakorlati félév, amely teljesítése szükséges a diploma megszerzéséhez. Azonban, ha nálad nincs ilyen, vagy éppen még odébb van, sem jelenti azt, hogy ne próbálkozhatnál meg szerezni egy kevés óraszámban, rugalmasan végezhető állást a leendő szakmádban.

Ezek ugyan általában nem fizetnek olyan jól, viszont hatalmasat lendítenek karriereden és exponenciálisan megnövelik az esélyét az első sikeres teljes állásod megszerzésének. Ez esetben multiknál, és kis- vagy középvállalkozásoknál egyaránt érdemes próbálkoznod, de ha jóba vagy egy-egy tanároddal, őket is megkérdezheted. És persze sose feledkezz meg az ismerőseidről!Cikkírás, szövegírás, újságírás
Azért írjuk így, mert az a része, amit komoly tapasztalat és szakképzettség nélkül tudsz végezni, és elég hozzá a jó íráskészség, gyakorlatilag bármelyik kategóriába besorolható. Sok cégnek és magazinnak van igénye olyan szövegekre, amelyek beszámoló, tájékoztató jellegűek, és ezért nem kell hozzá sem marketingtudás, sem újságírói véna/képzettség.

Nagyon jó, ha találsz több ilyen helyet is, ahová íróként be tudsz dolgozni, viszont igen nehéz őket megtalálni. Azonban ha egyébként is írogatsz, vagy érzed magadban az írói adottságot, akkor szedj össze egy portfóliót, és bátran küldd el magazinoknak vagy cégeknek (mondjuk olyanoknak, akik sok tartalmat publikálnak online).

Vendéglátás
Végül, de nem utolsó sorban a vendéglátás is egy kiváló opció, mert általában este és hétvégén van szükség plusz munkaerőre a megnövekedett forgalom miatt. Itt kezdheted poharasként vagy komisként, de hamar feljebb léphetsz pultosnak vagy felszolgálónak. Ráadásul, előnnyel indulsz, mert manapság elég jelentős a munkaerőhiány az iparágban.

Ez esetben a személyes, közvetlen megkeresés működik a legjobban. Pakold fel az önéletrajzod 40 példányban, ne hagyd otthon a bátorságodat sem, és egyszerűen menj be minden szimpatikus helyre, hogy van-e éppen valami munkalehetőség!

Ha pedig úgy érzed, hogy megpihennél az állás- vagy munkakeresés után, de továbbra  sem szeretnél költeni, akkor nézz körül a FUNDER ingyenes programjai között!  

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjún


-->