Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

Diákmunka? Ezekre figyelj!
Dolgoznál suli mellett, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Az tuti, hogy munka mindig akad, már csak az a kérdés, milyen meló lenne számodra az ideális. Összeszedtük neked azokat a hasznos infókat, melyekkel talán könnyebben megtalálod majd a helyed.

Ha épp azon gondolkozol, hogy suli mellett megpróbálj némi tapasztalatot, és persze egy kis pénzt szerezni, akkor az első dolgod legyen, hogy csekkolod, van-e adóazonosító jeled. E nélkül ugyanis esélyed sincs bekerülni a diákmunka világának pulzáló vérkeringésébe. A NAV oldalán megtalálod az adókártya igényléséhez szükséges doksikat, és ha ez megvan, már csak egy bankszámla kell, és indulhat is a keresés.

Nekifuthatsz magányos farkasként is, de sokkal könnyebb dolgod lesz, ha iskolaszövetkezeten keresztül próbálod meg felderíteni a terepet. Egyrészt folyamatosan tájékoztatnak az aktuális és friss ajánlatokról és lehetőségekről, másrészt biztos lehetsz benne, hogy minden tisztán és legálisan történik majd, és a pénzeddel senki sem lép majd le. Ha mégis inkább önállóan, segítség nélkül szeretnél boldogulni, akkor légy nagyon körültekintő!Ha nincs szerződés, menekülj!
Soha, semmilyen körülmények között ne kezdj el úgy dolgozni valahol, hogy nem írtatok róla szerződést! A feketemunkát büntetik, és hidd el, nem éri meg a csábító fizetés azt a sok álmatlan éjszakát és egy esetleges büntetést. Ne feledd: jóval nagyobbat zakózhatsz, mint nyerhetsz vele! A szerződés aláírásakor pedig figyelj arra, hogy minimum az alapbér összege és a munkaköröd meghatározása szerepeljen benne, de nem árt előre tisztáznod a pihenőnapokkal, szabadsággal, munkaidővel, ebédidővel és pótlékokkal kapcsolatos dolgokat sem.Kamatoztasd a tudásodat!
A diákmunkák között is nagy különbségek vannak mind a munka jellegét, mind pedig a fizetés nagyságát tekintve. A legtöbb pénzt azokkal a melókkal keresheted meg, amelyeknél az eszedre, a szakmai tudásodra vagy a nyelvismeretedre is szükség van. Nem kell azonban akkor sem megijedned, ha még nincs kellő tapasztalatod, mert azok sincsenek sokkal rosszabb helyzetben, akik raktári, adminisztratív, hostess vagy mezőgazdasági munkára, kasszásnak vagy étterembe jelentkeznek, a törvényben előírt minimálbér ugyanis rájuk is vonatkozik. Így egy becsületes havi gázsival egészítheted majd ki az ösztöndíjadat vagy a zsebpénzedet.Gondolj a jövődre is!

Ezen a ponton érdemes azon is elgondolkodnod, hogy olyan munkát válassz, ami valamilyen szinten kapcsolódik jövőbeli, karrierépítő terveidhez. Ehhez ugyan kell némi utánajárás és magadba nézés, de óriási előnyt jelenthet majd a későbbiekben. A nagy cégek, multik például gyakran indítanak gyakornoki programokat, ahol egyszerre kereshetsz pénzt és tanulhatod meg a szakterületed csínját-bínját. És ami szintén nagyon fontos: értékes kapcsolatokra és olyan tudásra tehetsz szert, amit az iskolapadban aligha van lehetőséged megszerezni.
Nincs más hátra, mint elkezdeni a kutatást! Hajrá, mi szorítunk neked!

Addig sem kell azonban tuti bulik nélkül maradnod, amíg megtalálod álmaid diákmunkáját! Nézz szét a FUNDEREN, ahol ősszel is megtalálhatod a legizgalmasabb ingyenes programokat!

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjún


-->