Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

EZEKKEL CSÖKKENTHETED AZ ÖKOLÓGIAI LÁBNYOMODAT


Gondolkodtál már azon, mennyivel környezetkímélőbb lenne egy fém szívószál a műanyag helyett? És milyen sokat jelentene, ha takarékoskodnál a vízzel és a légkondival? Innen már csak egy lépés a szelektív hulladékgyűjtés, a zöld közlekedés vagy az energiatakarékos főzés! Most kiderül, hogyan teheted környezettudatosabbá az életedet!
Csak óvatosan a légkondival, a fűtéssel és a vízzel!

A fűtés és a legkondi eszelős mennyiségű energiát emészt fel, amit gyakran környezetszennyező eljárásokkal hoznak létre. Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki nyáron állandóan a maximumon futtatja a légkondit, télen pedig szaunát csinál a lakásból.
A fűtést télen bőven elég 21-22 fokra állítani, és azzal is sokat tehetsz a környezetedért, ha 15-17 fokra kattintod vissza, amikor elmész otthonról.

A jövőkutatók szerint számos országban rövidesen kegyetlen háborúk alakulhatnak ki a vízért, de sokan még mindig vidáman lubickolnak a teli kádban, és órákig folyatják a vizet. A Föld vízkészlete azonban véges, és ijesztően megcsappant. Ha ilyen tempóban pazaroljuk a vizet, nem sok jóra számíthatunk.

Rengeteget tehetsz az ökológiai lábnyomod csökkentéséért, ha mindig elzárod a csöpögő csapokat, és sosem folyatod feleslegesen a vizet. Fogmosás közben például csak akkor használj vizet, amikor tényleg szükséged van rá. Vannak még kifinomultabb technikák a vízfogyasztás csökkentésére, például léteznek a csapra szerelhető, víztakarékosságot elősegítő fejek, és sok mosógépre bindzsiztek már öko-gombot, amivel jóval kevesebb vizet fogyaszt a gép.


Az energiatakarékos konyha, a szívószál-helyzet és a nejlonszatyrok alkonya

Egy új süti vagy a fincsi palacsinta elkészítésébe sokan már bele sem vágnak botmixer vagy turmixgép nélkül, pedig nem rakétatudomány habverővel vagy villával felverni pár tojást.Az ökolábnyomod már azzal kisebb lesz, ha a konyhai kisgépek helyett többet használod a kezed. Még jobb, ha nem tekered a kelleténél nagyobbra a lángot.

A szívószál parányinak tűnik, mégis hatalmas merénylet a környezetünk ellen. A legtöbbször műanyagból készül, és 15-20 percig használjuk. Ehhez képest igazi ökohorror a lebomlási ideje, ami nagyjából 500 évet vesz igénybe. Amerikában a legdurvább a szívószál-helyzet: a becslések szerint naponta 500 millió darabot dobnak el belőle, ami azt jelenti, hogy 2,5-ször tekerhetnénk vele körül a Földet. A környezetszennyezés támogatása helyett használj rozsdamentes acél szívószálat!

Szerencsére úgy tűnik, a szétdobált szatyrok korszakának hamarosan vége. Ezek sokszor be sem kerülnek a kukába, hanem az utcákon heverve, a folyókban úszva szennyezik a környezetet. A tengerben sodródó nejlonszatyrok szörnyű szigetei akár több milliós pusztítást is végezhetnek a teknősök és a madarak között, akik sajnos gyakran megeszik a szatyrokat. Egyre több országban hoznak törvényeket a szatyrok eltüntetéséről: 2020-ban már az Európai Unió sem akar sehol ilyet látni, de Magyarországon már 2018-ban eltűnhet az olcsó nejlonzacskó a boltokból.


Zöld közlekedés és szelektív szemétgyűjtés

Egy hétköznapi földlakó az autó használatával hagyja maga után a leghatalmasabb ökológiai lábnyomot. Válts minél többször tömegközlekedésre, és utazz metróval, busszal, trolival a légkörbe szén-dioxidot kibocsátó kocsi helyett (vagy pattanj bringára, rollerezz, gördeszkázz, mert az ilyen kúl közlekedés még egészséges is)! 

Még ütőképesebb a lábnyomcsökkentésed, ha különböző szemetesekbe gyűjtöd a fém, papír, műanyag és üveghulladékot. A szobádban ülve is elkészítheted a saját szelektív hulladékgyűjtődet kartonpapírból, ez a része nem lehet kifogás!

Az ökológiai lábnyomod mellett a kiadásaidat is csökkentheted, ha a FUNDER ingyenes programjai közül válogatsz. Jól hangzik, nem? Töltsd le a FUNDER appot is, ha mindig jól értesült szeretnél lenni arról, merre vannak a legjobb ingyenes bulik!

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjún


-->