Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

Ezért rossz a túl sok online beszéd


Látta? Nem látta? Láttam, hogy elkezdtél valamit írni! Most miért ilyen smiley-t küldött? Igaz, az online kommunikáció csodálatos dolog, hiszen elképzelhetetlen távolságokat ível át és számtalan kapcsolatot őrízhetünk meg vele, amelyek amúgy mennének a levesbe. Viszont vannak ám árnyoldalai is, amik az őrületbe kergethetnek akár barátainkkal, akár szerelmünkkel vagy távoli ismerőseinkkel beszélgetünk. Most ezekre fókuszálunk!

1. „Seen: 23:31”, avagy a visszajelzés Facebookon, Viberen és társain, hogy a címzett látta az üzenetünket. De már tíz perce nem válaszolt. Pedig online! És öt perce like-olt valamit. Még jó, hogy nem megosztott valamit, hiszen egy like netezés közben is becsúszhat. Biztos csak meg van nyitva neki a háttérben a Messenger... És az ehhez hasonló gondolatok sorra vetődnek fel a fejünkben, miközben észre sem vesszük, hogy gyakorlatilag megszállottjává váltunk annak, hogy figyeljük a másik mikor nem válaszol, majd tévképzetek sorát gyártjuk, hogy miért nem.

Fejezd be, komolyan! Csak magadat teszed vele tönkre.2. „Még csak nem is olvastad el, amit írtam!” vagy a rosszabb változata, amikor „...de el is olvastad, láttam!”. Biztosan te is kértél már számon mást ilyen formán, és téged is szidtak már le ezért. Mi több, a legtöbben még ügyes füllentések sorozatát is kitalálják, hogy el tudják hárítani az ilyen támadásokat. Ezt is gyorsan be kell fejeznünk, mert néhány év, és azt is számon fogjuk kérni a másikon, hogy miért zajos helyen hallgatta meg a hangüzenetünket, amikor már arról is kapunk visszajelzést – bár reméljük, ez sosem történik meg.

Ha valakinek nem akarsz válaszolni, akkor egyszerűen közöld vele, hogy nem szeretnél vele beszélgetni. Ha pedig neked nem válaszolnak, akkor egyrészt légy türelemmel, amikor pedig ez sorozatosan fordul elő akkor fogadd el: nem szeretne veled beszélgetni.

3. Megismerted, tök jót beszélgettetek, aztán az este végén bejelölted. Reggel felkelsz, és megdöbbenve látod, hogy még nem jelölt vissza. Mi történhetett? Mégsem jöttem be neki? Mégsem volt szimpatikus neki az ötletem? Biztos látta, hiszen ki nem lát egy bejelölés-értesítést?

Általában ilyenkor abba bele sem gondolunk, mi van, ha egyszerűen csak nem akar mindenkit az ismerősei között tudni, akivel csak éppen, hogy megismerkedett? Egyébként te is jobban tennéd, ha így csinálnál, így elkerülhetnéd az előző pontban vázolt „idegesítő” emberek üzeneteit is. A visszajelölés felhívás keringőre, hidd el. Visszaigazolás, hogy kölcsönös a szimpátia. És most nem csak az „olyan” ismerkedésről beszélünk.4. A magyar egy különösen többértelmű és félreérthető nyelv. Még élőben is gyakori, hogy félreértik egymás hangsúlyát és nonverbális kommunikációját az emberek. A „szép vagy” jelentheti azt is, hogy „Szép vagy! :)” meg azt is, hogy „Szép vagy...”, nem is beszélve a „Szép vagy ;-)”-ról és a „Szép vagy :P <3”-ról.

Viccet félretéve, amikor a másik elolvassa az üzenetünket, akkor azt ő saját gondolkodása és rólad alkotott véleménye szerint teszi. Benne vannak a félelmei, vágyai, véleménye, stb. Ne gondold, hogy egy ironikus megjegyzés, ami élőben poénos, írásban ne hathatna akár nagyon bunkónak. Ha online csevegsz, csevegj egyértelműen!

5. Attól még, hogy folyton képeket küldözgetsz arról, hol vagy és mit csinálsz, ne vedd magadra, amennyiben a másik nem oszt meg veled virtuálisan szinte semmit. Különbözőek vagyunk, és különbözőképp viselkedünk. Van, aki élőben szereti mutogatni a fotókat, és nem ötpercenként posztolgatni az ebédjét.

6. „A barátnőm látta, hogy fent vagy Tinderen...” Megtippelni sem merjük, hány párkapcsolati vita kezdődhetett hasonlóan. Az egymás után való online kémkedésnek azonban semmi értelme, akár szándékosan, akár véletlenül jutunk az információhoz.

Nem véletlen, hogy felelősségre vonásnál a bűnösséget és nem az ártatlanságot kell bizonyítani. Teljesen felesleges gyanúsítgatnod a másikat bármivel, mert csak kifogásokat és kitérőket fogsz hallani.

Bízz benne, hogy azért töltötte le, mert egyszerűen kíváncsi volt, milyen (több ilyenről hallottunk már). Vagy, mert szereti a visszajelzéseket, hogy bejön másoknak is, de valójában szóba sem áll velük. Na puff, akkor ilyen személyiség. Ha zavar, akkor beszéld meg vele. Ha mások iránt érdeklődik, akkor Tinder nélkül is megoldja az ismerkedést.
7. A való életben karizma, ügyes beszélőke és intellektualitás kell ahhoz, hogy valaki felhívja magára a figyelmet és felkeltse a másik érdeklődését. Online elég annyi, ha nem válaszolnak az üzenetünkre, máris azon kattogunk, miért nem és csak rajta jár az eszünk. Tudjuk, hogy kicsit önmagunkat ismételjük, de szeretnénk, ha veled sem tennének ilyet, és te sem tennél ilyet másokkal szándékosan. Írd oda, hogy „pill”!

8. Ha van valaki, aki el tudja magyarázni nekünk, hogyan jelenthet teljesen mást egy like-olás és egy like jel küldése üzenetben, akkor megesszük a kalapunkat.

Azt lessük, hány like-ot kapunk a legújabb profilképünkre, de ha valaki üzenetben küld egy like jelet, egyből írjuk, hogy „most baj van?”. És akkor még nem beszéltünk a maradék 4 527 982 smiley-ról, ami elérhető. Jajj, de még matricák és GIF-ek is vannak. Aztán ott vannak azok is, akik folyton nevetős fejet írnak minden után :D. Nem tudjuk mi a megoldás, de az tuti, hogy ne agyalj egy-egy ilyen grafikán, mert az őrületbe fog kergetni.

9. És végül, de nem utolsó sorban: a személy, aki képtelen elszakadni. Találkozol vele, de képtelen letenni a telefonját, ami állandóan csipog és rezeg, meg villog. Már látod a szemében, hogy viszket a tenyere, hogy megnézhesse. Reméljük nem ismertél magadra, ha mégis, akkor most azonnal kapcsold ki az értesítéseket! Valamint bátran terjeszd az igét, hogy mások is tegyenek így.

Ha pedig inkább a való életre szavazol, akkor nézz körül a FUNDER-en, mert számos ingyenes programot tudunk ajánlani, ahol megéri a zsebben hagyni a mobilt!  

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjún


-->