Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

HOGYAN JAVÍTHATOD A KONCENTRÁCIÓD?


Leszívják az energiádat az inboxodat elárasztó e-mailek, és kikészítenek a folyamatosan rezgő Messenger-üzenetek? Ne hagyd, hogy a rád zúduló információtömeg kinyírja a koncentrációdat, és akadályozzon az elmélyült tanulásban vagy a munkában! Mutatunk néhány hatásos tippet, amivel rengeteget javulhat a koncentrációs képességed!Nyakunkon a vizsgaidőszak, és lassan bedurvulnak a ZH-k­ – sosem volt még ennyire égetően szükség a koncentrációdra. Ilyenkor mindenki az összes idegszálával a tanulásra szeretne és próbál fókuszálni, sokan viszont hiába ülnek órákig a tankönyvek fölött, állandóan elkalandozik a figyelmük.Még nagyobb gáz, ha egy fontos projekten dolgozol, és nem tudsz megálljt parancsolni a fejedben örvénylő gondolatoknak. Ne parázz! Most kiderül, hogyan lehetsz koncentráltabb az élet minden területén.

A multitasking csalóka mítosza 
Szenzációs lenne, ha az emberi elme párhuzamosan száz dologgal tudna foglalkozni, ám ez sajnos nem így működik: ha egyszerre túlságosan sok infóval bombázod, tutira összezavarodik.   

Időnyerés helyett a saját energiatartalékaid ellen követsz el merényletet. Gondolj csak bele, mit művel az agyaddal, ha netezel a laptopon, közben SMS-t olvasol a mobilodon, a háttérben pedig szól a tévé!     

A multitasking elképesztően megterheli az agyadat, és az egyidejűleg elvégzett feladatok közül sajnos egyikre sem tudsz majd igazán figyelni. Inkább egyszerre egy témában mélyítsd el az ismereteidet, ne ugrálj egyik területről a másikra!

Állandó csapongás helyett teszteld a Pomodoro koncentrációs módszerét! Szánj 25 percet egy feladatra, mondjuk egy kiválasztott fejezet megtanulására. A szakasz végén tarts 5 perc szünetet, és csak utána vágj bele a következő etapnak. A Pomodoróval ráhangolódsz a fókuszálásra, így könnyen lehet, hogy egy idő után már a 25 perces álomhatárt is átléped.Zéró Facebook és E-mail

A figyelem legkönyörtelenebb gyilkosai a Facebook-üzenetek, mert az állandó pittyegés teljesen felőrli a koncentrációdat.

Tanulás előtt lépj le az összes létező közösségi hálózatról, és ne engedd, hogy a neked írogatók állandóan kizökkentsenek. Ugyanez a szitu akkor is, ha az okostelefonodra kapod az e-maileket, és emiatt csipog állandóan a mobilod.

Légy erős, és bírd ki néhány óráig! Ne csekkold folyamatosan, melyik barátnőd pózol éppen egy külföldi tengerparton, és ki villantott cuki selfie-t a cicájával. Minél többet sasolod a kijelzőt, annál messzebb sodródsz a sikeres vizsgától.

Nyert ügyed van, ha egészséges távolságot tartasz a mobilodtól, mielőtt belevetnéd magad a tanulásba. Az okostelefonod villogása, csipogása tutira tönkreteszi az információk bevésését. Akkor vagy a leghatékonyabb, ha kikapcsolod a mobilod, és csak a tankönyvekre figyelsz.

Agy-menedzsment: apró jutalmak, meditálás és 8 óra alvás

Az agyad a legjobb barátod­, és azt a vizsgaidőszakban muszáj kihasználni! A koncentrálás klasszisokkal könnyebbé válik, ha pár apró trükkel fogékonyabbá teszed a gondolkodásodat a tanulásra. 

Több száz oldalnyi száraz szakirodalom átrágása után teljesen normális, hogy agyilag lezombulsz. Találj ki ösztönző jutalmakat, amik átlendítenek a holtponton! Ilyen lehet például egy jóféle csoki, egy bögre gőzölgő kávé vagy bármi, amitől felpörögsz. Minél uncsibb egy bizonyos terület, találj ki annál motiválóbb jutalmat, ha végre sikerül befejezni.       
Azt jó, ha tudod, hogy az emberi agynak 8 órányi alvás kell ahhoz, hogy feltöltődjön és hatékonyan működjön. Az alvás során energiát raktározunk ugyanis a következő napra. Ezen a 8 órán nem szabad spórolni, mert azzal csak lelassítod a tempódat, így még nehezebben tudsz majd infókat szkennelni az agyadba vagy új, eget rengető ötleteket kitalálni.  

És ha már teljesen paff vagy, akkor érdemes beiktatni egy szünetet, és meditálni pár percet.      
Csukd be a szemed és lazíts! Mozgasd át a tested, és teljesen új energiákkal vetheted bele magad a melóba – legyen az a könyvek bújása vagy kőkemény sikerhajhászat.

Naná, hogy a vizsgaidőszakban is rád fér a lazulás! Két durvább vizsga között keress egy ingyenes és különleges bulit a FUNDEREN!

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőaug


-->