Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

HOGYAN KEZDD ÚJRA AZ OLVASÁST?


A hosszú téli esték tartalmas eltöltésére nem csak az HBO GO, a Netflix, vagy a torrentezés jelenthet megoldást… Egy jó könyvvel legalább olyan izgalmas perceket szerezhetsz magadnak, mint a filmnézéssel. Ha van könyvmoly ismerősöd, könnyű a dolgod, mert ő biztos tud ajánlani neked letehetetlen regényeket vagy novellásköteteket. Azonban ha nincs, akkor se csüggedj! Olvass tovább, és megmutatjuk, hogyan találj kedvedre való olvasnivalót.

Novella vagy regény?
Egy jó könyvvel a kezedben bármikor belebújhatsz valaki más bőrébe, gondolkodhatsz az ő agyával, és korábban sosem látott helyszíneken élhetsz át izgalmas kalandokat. De mivel indíts, ha korábban faltad a könyveket, és most szeretnél ismét rendszeres olvasóvá válni? Semmiképpen ne egy vaskos könyvvel, amit egy táskában is nehéz magaddal vinni. Az újrakezdéshez bőven elég egy gondosan megválasztott vékony kis novelláskötet.

A sok száz oldalas terjedelem elrettentő lehet egy kezdőnek vagy újrakezdőnek, de egy igazán tartalmas és izgalmas könyvbe érdemes hosszú órákat fektetni. Egy unalmas, barokkos körmondatokkal teletűzdelt sztori azonban hamar fárasztóvá válhat, és legfeljebb arra jó, hogy könnyebben tudj esténként elaludni. Ismerős érzés?Ilyenkor nem ciki legyinteni egyet, és abbahagyni egy könyvet, ami rossz választásnak bizonyult, és helyette belekezdeni egy másikba. Érdemes körbenézni a könyves blogokon, mert ott könnyen találsz magadnak új kedvencet, legyen szó skandináv krimiről, sci-firől, vagy akár szépirodalmi műről.

Egy novellát bevállalni már nem ekkora kockázat. Cserébe lehet, hogy egy emlékezetes élménnyel leszel gazdagabb! A rövidebb történetek általában könnyebben emészthetők és sokszor érdekesebbek is, mint a több száz oldalas nehéz olvasmányok. Egy-egy Hemingway novella például annyira lényegre törő, szikár mondatokból épül fel, amelyekből egy egész emberi sorsot is megismerhetsz. Stephen King novellái pedig egyszerre szórakoztatóak és közben mély emberismeretről is tanúskodnak.

Csatlakozz egy könyves blog közösségéhez!
A moly.hu tökéletes kiindulópont lehet, ha gondolatébresztő könyveket keresel az olvasás újrakezdéséhez, és szeretnél inspirációt meríteni a rajongók ajánlataiból. A moly.hu-hoz csatlakozva megoszthatod, milyen könyveket olvastál eddig, és pár mondatban abba is beavathatod a többi könyvmolyt, hogy mennyire tetszett egy-egy alkotás. Az oldalon kedvcsináló idézetekkel nyerhetsz bepillantást a még felfedezésre váró könyvek világába, és kívánságlistára teheted azokat, amiket mielőbb szeretnél a polcodon tudni.A konyves.blog.hu-n lévő posztok bemutatják az ígéretes szerzők alkotásait, és beleolvashatsz pár igazi remekműbe is, például A százegy éves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik című regénybe.

A könyvesbolti sikerlisták
Az olvasás újrakezdéséhez úgy is szerezhetsz inspirációt, ha megnézed, milyen sikerkönyvek vezetik a boltok eladási listáit. Ezt persze érdemes kellő kritikával kezelni, mert nem biztos, hogy neked is ugyanúgy bejön majd egy felkapott önismereti vagy főzős könyv, mint másoknak. Egy kis gyakorlattal azonban igazi kincsekre is lelhetsz a „best of” listákon, mondjuk egy remek történelmi regényre, vagy valamelyik kortárs magyar szerző könyvére.A nagyszerű könyvek után szívesen bevállalnál egy szuper bulit? Akkor nézz körül a FUNDEREN!

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőaug


-->