Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

Így küzdd le a vizsgadrukkot januárban


Ha neked is számos vizsgád csúszott át januárra, és már-már a kétségbeesés kerül-get, akkor jó helyen jársz! Elsőre biztosan őrültségnek hangzik, de lehetséges, hogy kevesebb idő alatt sokkal eredményesebben készülj fel a vizsgákra. Ehhez mindössze a tudományhoz kell fordulni tanácsért. Ideje leszámolnod az éjszakai virrasztással és a koffeinfüggőséggel!

Jonathan Davidson, a The College Success Cheat Sheet (magyarul leginkább Puska A Főis-kolai Sikerhez) szerzője osztotta meg tippjeit, hogyan lehet a leghatékonyabban tetemes mennyiségű anyagot eredményesen megtanulni. Most ezek következnek.

A magolást felejtsd el egy életre!

Nincs is tipikusabb kép, mint egy egyetemista látványa, ahogy éjt nappallá téve próbálja újra és újra elolvasva megtanulni az anyagot. Ezzel csak az a baj, hogy gyakorlatilag teljesen hasztalan, mert az agyunk nem így működik.

Amikor új információkat sajátítunk el, azokat agyunk neuronokban tárolja el. Később eze-ket összekapcsolja más neuronokkal, amikben a korábban megszerzett tudásunk tárolódik, a folyamat során pedig kapcsolati hálókat hoz létre. Azonban a hálózatok létrehozásához időre van szüksége. Ezért van, hogyha megpróbálod bemagolni az anyagot, hosszútávon akkor sem fogsz rá jobban emlékezni, mintha csak egyszer olvastad volna el.

A leghatékonyabb, ha az új információkat egyszer befogadod, majd vársz legalább egy napot, mielőtt újra nekiállsz. Sokkal jobban jársz, ha napi egyszer elolvasod az anyagot, mintha az utolsó 24 vagy 48 órában próbálod meg harmincas ismétlésszámmal bemagolni. Így kevesebb időt fordítasz a tanulásra, de mégis eredményesebb leszel.

Szelektáld ki a lényeget!

Sokkal gyorsabban végezhetsz a tanulással miközben eredményességet mit sem csökken, ha módszeresen használod fel a rendelkezésedre álló anyagot - vagyis, ha a lényegre koncentrálsz.

1. Először olvasd el az egész anyagot, amit meg kell tanulnod!
2. Ha nincsenek tömör összefoglalóid, akkor olvasás közben jegyzeteld ki magadnak a lényeget! Abban az esetben, ha bejártál az órákra, és már vannak, akkor ezt a pontot kihagyhatod.
3. Olvasd el még egyszer az anyagot, de ezúttal húzd ki a lényeget színes kiemelővel! De nagyon fontos, hogy ne sárgíts ki mindent! A fejezetcímeket, alcímeket, a szerző által dőlttel vagy vastagon kiemelt részeket eleve felesleges, de ezen túlmenően is fókuszálj rá, hogy tényleg csak a leglényegesebb információkat tartalmazó monda-tokat emeld ki.
4. Ezután, amikor a következő napokon újraolvasod az anyagot, már csak a szerző és az általad kiemelt részeket olvasd el, valamint a fejezetek összefoglalóit. Majd foly-tasd a tanulást saját jegyzeteidből!

Így, az órákon át tartó magolás helyett végezhetsz 10-20 perc alatt, miközben még hatékonyabb is leszel.

Így lehetsz a képletek királya

Szerencsére a napos szünetekkel tűzdelt ismétléses megoldást a képletek és megoldási folyamatok esetében is alkalmazhatod.

Ha megértetted, hogyan kell kiszámolni valamit, valamint a képletét is érted, akkor készíts magadnak egy külön jegyzetet róla, amiben leírod saját szavaiddal a megoldás lépéseit. Továbbá, ne felejts el hozzá néhány példát is csatolni, esetleg készíteni magadnak.

Ezután ezeket ugyanúgy ismételd át naponta, mint ahogy a kevésbé bonyolult anyagok esetében tennéd!


Teszteld magad, ha marad időd

Miután napokig tanultál a fent leírt módszerekkel, mindenképp teszteld a tudásodat! Így megtudod mennyire sajátítottad már el az anyagot, és ez segít megtartani a tudásodat is, illetőleg megerősíteni azt a folyamatos ismétlés és használat által.

Legalább nyolc órát pihenj!

Egy kutatás eredményei azt mutatták, hogy azok a résztvevők akik este tízig nyugovóra tértek, átlagosan egy érdemjeggyel jobban teljesítettek a számonkérések során, mint azok, akik éjfélkor vagy később feküdtek le aludni.

Ahelyett, hogy az egész éjjelt átvirrasztod tanulással, inkább feküdj le minden nap ugyanakkor, és aludj legalább nyolc órát, hogy az agyad rögzíthesse a tanultakat!


Eddz minden nap!

Kutatások sora bizonyítja, hogy szoros összefüggés van a rendszeres testmozgás és a tanulmányi eredmények között. Davidson azt javasolja, minden nap szánj időt a mozgásra, és lehetőleg felváltva végezz kardió és erőnléti edzéseket a legjobb eredmények érdekében.

Figyelj oda az étrendedre!

Amennyiben nem szeretnéd, hogy a feldolgozott élelmiszerek rontsanak teljesítménye-den, akkor étkezz ennek megfelelően. Egyél teljeskiőrlésű gabonákat, zöldségeket, hüve-lyes növényeket, magvakat és gyümölcsöket, valamint lehetőleg csak vizet igyál!

Ha pedig sikeresen zártad a vizsgaidőszakot, és kipihennéd a fáradalmakat, akkor keress ingyenes szórakozási lehetőségeket a FUNDER-en!

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjúl


-->