Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

Így lehetsz környezettudatos otthon


A környezettudatos életmód szerencsére egyre nagyobb teret hódít magának már a fiatalok körében is. Környezeted megóvása fontos, és ezért már otthon is tehetsz. Megmutatjuk, hogyan!
Mielőtt sort kerítenénk rövid tippjeinkre, amelyeket könnyedén szokásoddá tehetsz, és amelyekkel már te is tehetsz a környezet védelméért, valamit szeretnénk, ha tudatosítanál magadban. Jelenleg csak egyetlen Föld van, amin élhetünk, ezért környezetünk óvása lehet, most éppen divatos, de nem lehet egy múló hóbort. A környezettudatos életmód jövőnk záloga, és szerencsére napjainkban még menő is!

Most pedig nézzük, hogyan lehetsz környezettudatos a mindennapokban!

1. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot! Bár már-már közhelynek számít, mégis sokan képtelenek venni a fáradtságot, hogy megnézzék mi van a kezükben, mielőtt behajítanák a szemétbe. Alapvetően a papírt, a fémet, a műanyagot és ezen kívül minden mást érdemes külön-külön konténerben gyűjtened.

2. Melegben és hidegben csak annyit szellőztess, amennyit muszáj! Mind a klíma, mind a fűtés rengeteg energiát használ fel, amely előállítása általában sok környezeti kárt okoz. Minél kevesebbszer engeded szabadjára a kellemes benti levegőt, annál kevesebbszer kell újra lehűteni vagy épp felfűteni a lakást.

3. Hordj magadnál textilszatyrot, és felejtsd el a műanyagot! Rengeteg idő, amíg a műanyag lebomlik, legyen szó akár egy egyszerű bevásárlószatyorról. Eldobható zacskók helyett válts újrahasznosítható anyagokra!

1. Óvakodj a csomagolt, valamint a külföldi élelmiszerektől! Tudjuk, hogy ez nem könnyű, de nem is azt javasoljuk, hogy száz százalékosan tartsd magad ehhez az elvhez, mert az lehetetlen. A csomagolt élelmiszereknél egyébként a szatyor problematikájáról van szó, a külföldi élelmiszerek esetében pedig a fuvarozás negatív környezeti hatásairól.

2. Használj LED izzókat! Drágább, mint a hagyományos villanykörte, ugyanakkor drasztikusan kevesebb a fogyasztása (ugyanakkora teljesítmény mellett), és sokkal tovább is bírja. Neked és a bolygónak is megéri.

3. Használj kevesebb eldobható dolgot a háztartásban! A konyhában a papírtörlőt cseréld le textil, mosható kendőkre! Kézmosás után használj törülközőt, ne pedig papír kéztörlőt! Amennyire lehet, mellőzd a PET palackos üdítők vásárlását! Ugyanígy, ha bármit lecserélhetsz eldobható helyett újrafelhasználhatóra, akkor tedd meg.

4. Tervezz és vásárolj hosszútávra! Minél tovább tudsz használni valamit, annál jobban csökkented az adott termék ökolábnyomát. Igaz ez a ruháidra, a háztartási eszközeidre, de ugyanígy a bútoraidra is.

5. Ne pazarolj az olajjal! Egy átlagos háztartásnak évente 7-8 liter elhasználódott sütőolajtól kell megszabadulnia valahogyan. A legrosszabb megoldás, ha ez valamilyen úton a csatornában végzi. Igaz azonban, hogy nincs intézményesült módszere, hogy másképp „dobjuk ki”. Ezért jelenleg a legegyszerűbb, ha megpróbálsz belőle a lehető legkevesebbet használni.

9. Élj papírmentes életet! A képlet szinte adja magát: minél több papírt használunk, annál több fát kell kivágni hozzá. Bár a digitális forradalomnak köszönhetően így is radikálisan csökken a papírfogyasztás, még mindig sokat segít, ha tudatosan mellőződ a használatát.

Környezetünk védelmének egyik kulcsa, hogy próbáljuk a sok kicsi sokra megy elvét követni! Ez pedig így van a megtakarítások esetében is. Ha teheted, fizetős programok helyett kapcsolj ki ingyenes rendezvényeken, amelyekből rengeteget találsz a FUNDER-en is!


 

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjúl


-->