Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

Így maxold ki az állásinterjúkat


Ha még nem történt meg, egyszer biztosan eljön az ideje, hogy munkát vállalsz, például a kötelező egyetemi gyakorlat keretében, és akkor bizony állásinterjún kell részt venned. Tippjeinkkel most abban szeretnénk segíteni, hogy Te legyél az, aki végül megkapja az állást.7 DOLOG, AMIT MINDENKÉPP CSINÁLJ AZ ÁLLÁSINTERJÚN:

1. Légy tisztában azzal, hogy miért akarod az adott állást! Gondold át, mit tudsz felajánlani leendő munkáltatódnak, amivel kitűnhetsz a jelentkezők közül! Ez hasonló, mint az értékesítés, csak ez esetben magadat kell „eladnod”.

2. Készülj fel az adott vállalatból, és az iparágból is, amelyben tevékenykedik! Ez egyrészt jó pont, másrészt nehezen fogsz tudni beszélgetni a munkáról és a feladatokról, hogyha nem vagy képben a cég tevékenységével.

3. Neked is legyenek kérdéseid! Bármilyen pozícióról van szó, alkalmatlannak tűnhetsz, hogyha nem érdeklődsz és nem vagy kíváncsi dolgokra, mert ha neked „minden mindegy”, akkor feltehetően a munkát is így végzed majd. Kérdezz rá például a konkrét feladatokra, a munkarendre, hogy milyen beállítottságú embereket szeretnek foglalkoztatni, stb.

4. A közhelyek durrogtatása hatalmas veszélyeket rejt, mert manapság mindenki ugyanazt állítja magáról. Ezért egyrészről, amikor csak tudod, kerüld a szokványos jelzőket, ha pedig teheted, említs inkább példákat korábbi tapasztalataidból! A kreativitásodat jól bemutathatod ötleteiddel, gyorsaságodat egy lehetetlen határidő teljesítésének példájával, vagy precizitásodat egy hiba megtalálásának történetével.

5. Amennyiben valami nem egyértelmű számodra, vagy nem érted a feltett kérdést, akkor kérdezz vissza! Semmi sem rosszabb annál, minthogy nem a kérdésre válaszolsz, és elbeszéltek egymás mellett. Plusz, ha visszakérdezel, az azt is mutatja, hogy a munkádban is a pontosságra törekedsz.

6. A fizetés kapcsán próbálj még az interjú előtt utánajárni, hogy az adott pozícióban dolgozók mennyit keresnek, valamint, hogy ahová jelentkeztél, ott átlagosan milyen a bérezés! Azonban mielőtt kimondod a konkrét összeget, kérdezz rá, hogy nettóban vagy bruttóban értik, valamint van-e cafeteria, és mekkora a mértéke. Ha megvannak a válaszok, kérj egy kis türelmet, és fejben számolva vesd össze azzal, amit kigondoltál, majd ezek után mond meg, mennyiért vállalnád a munkát.

7. Légy természetes! Gondolj úgy az interjúra, mint egy munkamegbeszélésre, ne pedig úgy, mint egy kihallgatásra vagy felelésre! Arra kíváncsiak, milyen leszel a hétköznapokban, nem arra, hogyan tudsz felkészülni egyetlen számonkérésre.
7 DOLOG, AMIT SOHA NE CSINÁLJ AZ ÁLLÁSINTERJÚN:


1. Az interjú akkor ér véget, amikor elérted a legközelebbi kereszteződés túloldalát. Tehát figyelj oda, hogy azután se tegyél rossz benyomást senkire, miután kiléptél az ajtón és elérsz a kijáratig.

2. Ne szóld le a korábbi munkáltatódat, mert azt fogják hinni, hogy velük is ezt teszed majd, ha esetleg elválnak útjaitok!

3. Ne hozakodj elő a kompenzációval, előrelépési lehetőségekkel az interjú végéig! Egyrészről várhatóan az interjúztató is felhozza a témát idővel, másrészről, ha a saját elvárásaiddal kezded, akkor azt fogják hinni, csak a pénz érdekel.

4. Soha ne hazudj! Egyszer úgyis kiderül, és akkor nagyon rosszul fogod magad érezni miatta.

5. A magánéleti problémáidat hagyd otthon! A munkáltatódat nem érdekli, hogy éppen milyen viszonyt ápolsz a pároddal, vagy, hogy a szüleid mostanság hogyan érzik magukat. Csak akkor említs ilyesmit, ha valamiért közvetlenül befolyásolná a munkavégzési képességedet. Például, ha csütörtökönként biztosan nem tudsz túlórázni, mert a tesódra kell vigyáznod, azt nyugodtan megmondhatod.

6. Ha elkésel, ne keress üres kifogásokat és szólj előre, amint tudod, hogy késni fogsz! Bárkivel előfordulhat, hogy tényleg önhibáján kívül késve érkezik, azonban ilyenkor az igazság a legjobb „kifogás”.

7. Azért annyira ne engedd el magad! Most találkozol először leendő munkaadóddal. Ne feszülj be, de azért ne is legyél nagyon laza. Mégiscsak a legjobb oldaladat akarod mutatni!

Ha pedig kimerült az állásinterjúkon, és ki szeretnél kapcsolni, akkor fizetős programok helyett válogass az ingyenesek között a FUNDER-en!

 

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjún


-->