Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

IQ, EQ, AQ: AZ INTELLIGENCIA 3 ÁRNYALATA


Mindenki csípőből tudja, mi az az IQ, de mi a helyzet az értelmi intelligenciánkkal, vagy az alkalmazkodási készségünkkel? Most játékba hozzuk az emberi értelem három oldalát, hogy az élet minden területén a lehető legtöbbet hozhasd ki magadból!

MIRE JÓ AZ IQ?
Nélküle nem tudnád megérteni a feléd áramló információkat. Képtelen lennél boldogulni az életben, mert nem tudnád logikusan átlátni a dolgok közötti összefüggéseket, az ok-okozati viszonyokat.

Az értelmi intelligenciának (IQ, vagyis intelligence quotient) köszönhetően tudod bekötni a cipőfűződet, de egy bonyolult matematikai feladatot is a pengeéles IQ-val oldasz meg.Az értelmed emlékeztet arra, melyik lábbal lőj kapura az esti teremfocimeccsen, és ettől vésődik be mélyen az agytekervényeidbe, hogy este randid lesz.

EQ-AZ ÉRZELMEK EREJE
Értelem vagy érzelem? Daniel Goleman pszichológus szerint az utóbbi a fontosabb, mert 80%-ban az értelmi intelligencián (EQ, azaz emotional quotient), múlik, mennyire leszünk egészségesek és sikeresek a párkapcsolatok terén. Akkor növekszik az EQ-nk, ha felismerjük a bennünk ébredő érzéseket, és ügyesen kezelni is tudjuk ezeket.

Az EQ többek között a kitartás motorja. Ebből merítünk motivációt (gyakorlatilag kedvet) egy izzasztó edzésen az utolsó öt felüléshez, mikor már alig bírunk mozogni. Érzelmi intelligencia kell ahhoz is, hogy barátokat szerezz, és könnyen kapcsolatot teremts másokkal.

Akkor is kapóra jön, ha 10-20 percig sorban kell állnod a boltban, mert a türelemnek szintén ez az alapja. Szóval ne csak a gondolkodásunkat fejlesszük, tudatosítsuk az érzelmeinket is, ha igazán eredményesek akarunk lenni az életben!

ALKALMAZKODJ! AZ AQ ÖRÖK PARANCSA.
Az életben sokszor épp ez a siker kulcsa: az alkalmazkodás képessége a villámgyorsan változó körülményekhez.

Az új kutatások szerint az AQ, vagyis az adaptációs quociensünk (adaptability quotient) felelős azért, hogy az életünkben felbukkanó minden meglepő csavarhoz és váratlan fordulathoz alkalmazkodni tudjunk.A pörgős vizsgaidőszakban elárasztják az agyad infókkal, Azt hiszed ekkor, hogy gyorsabban már nem is tanulhatsz, és aztán még ennél is szédítőbb tempóra kapcsolsz majd a munkahelyeden - ez magas AQ-ra vall, szerencsés vagy! Minél leleményesebben alkalmazkodsz az új helyzetekhez, annál könnyebben érheted el a céljaidat. Tudatosítsd ezt a képességedet is: próbáld megérteni, miért nem működsz jól adott helyzetben, másban meg igen. Így később már előre érzed majd, milyen élethelyzetekben találhatod majd gyorsan fel magad!

IQ-ból is megárt a sok, EQ-ból sosem elég, az alkalmazkodás pedig fárasztó! Pihenj egy kicsit, és keress egy jó programot a FUNDEREN!

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjúl


-->