Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

Kocka-szótár az igazi geekekhez


Laggolás, bug, flamebait és társai. A legtöbben csak kapkodjuk a fejünket a geek világban ismert szlengek és rövidítések hallatán, a profik pedig csak legyintenek tudatlanságunkra. Egy igazi geek fejében bonyolult programok futnak, így nehezen találják meg a közös hangot azokkal, akik nem lubickolnak a legújabb kódok és programok bonyolult témájában. Szinte csak netes szlengeket nyomnak, és leginkább csak akkor vesznek komolyan, ha tisztában vagy a gamerek és fejlesztők világában legfontosabb kifejezésekkel.  

Hogy ne érezd magad kívülállónak a geek arcok között sem, most bemutatjuk a kockaszótár kulcsfogalmait.

Kik az igazi infós geekek?YOLO, godmode, laggolás, flamelés – a kockák fáradhatatlanul nyomják ezeket a rövidítéseket, hogy mindenkinek megvillantsák, mekkora spílerek. Állandóan kódokat olvasnak, frissítenek, és a netes kommentek fürkészésével lazulnak. Teljesen kikészülnek, ha valami pár percre kirobbantja őket a legújabb játék világából. Egész nap a monitor előtt görnyednek, és mindenre infós rövidítésekkel válaszolnak. És ami a csúcs: a bulikon elfajzott számtech poénokkal támadnak, amiken általában csak ők röhögnek.

 

Nem adhatunk minden informatikai guru mellé egy tech szótárat, de mutatunk pár gyakori „geekséget”, melyekkel lazán elcseveghetsz egy igazi kockával is.

Gyakran ismételt geekségek
A született infós kockák bekattannak, ha a legkisebb gubanc van a gépük működésében. „Laggolásról” beszélnek, ha a rossz sávszélesség miatt gyenge az valaszidő, a gépen féltve őrzött titkaik kapcsán pedig csak pw-t emlegetnek (ami a password rövidítése). És nyomban bug-ot kiáltanak, ha váratlan hiba vagy rendellenesség bukkan fel a rendszerben.

A geekeket mágnesként vonzza a fórumok hívó szava, ezért megállás nélkül véleményt nyilvánítanak az összes gamer és tech kérdésben. Ilyenkor sokan flamebait-et tolnak – csak azért írnak lekicsinylő hozzászólást egy témáról, hogy ezzel válaszokat provokáljanak. A trollok hasonlóak: csak azért okoskodnak és kötekednek, hogy ezzel alaposan felbosszantsanak másokat. Gamer dumák a lámától a headshotig
A gamerek lazán leoltják a nagyon kezdő, mégis öntelt játékosokat, akiket csak lame-ként (lámaként) emlegetnek. Imádnak HS-eket, azaz headshotokat osztogatni egy menő lövöldözős játékban, a rafináltabbak viszont campelnek: elbújnak egy jó kis rejtekhelyen (mondjuk egy toronyban vagy az ablak mellett), és onnan pusztítják az ellent egy menő pisztollyal vagy egy oldschool távcsöves puskával. 

A türelmetlenebb kockák olykor már azt sem várják meg, hogy önerőből győzzenek le egy ellenfelet, inkább bepötyögik a godmode-ot, a cheat code-ot (egy ravasz kis csaló kódot), és így simán megnyerik az adott összecsapást. Tudtad, hogy a magyar popzenébe is beszivárgó YOLO (You Only Live Once) szintén a játékokból jött?  Pedig de.Rövidíts, ha kedves az életed!
A kockák trükkös rövidítéseket eszelnek ki, hogy még a billentyűk leütésével is időt spóroljanak. Két infós geek chatelésében úgy röpködnek a LOL-ok (a Laughing Out Loud-ok, vagyis a hangos nevetések), mint nyári tóparton a szúnyogok, és az ASAP (As Soon As Possible) is ritkán marad ki az ilyen írogatásokból. A LOL-t a kockák olykor XD-vel (a hangos nevetés másik rövidítésével) finomítják, máskor meg THX-szel köszönik meg a segítséget. És ha egy kocka véletlenül bedob valami eszméletlenül blőd témát a chaten, akkor írj neki egy ORLY-t (Oh, Really?, azaz Tényleg? Ne mondd már!), és tudni fogja, miről hadoválsz. 

Ha ezeket a szavakat beépíted a szótáradba, bátran kezdeményezhetsz beszélgetést egy geek haveroddal. Már ha meg mered KOCKÁztatni.

Ha kellőképpen lefáradtál a sok kockulásban, akkor ne várj tovább! Lazítsd le magad egy jó kis ingyenes programokon! A FUNDEREN ilyenből akad jó pár, csekkold a heti szórakozási lehetőségeket most!

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjúl


-->