Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

Még Te is kész lehetsz mindennel időben I. rész


Úgy érzed, elborítanak a teendők és nem sikerül kikászálódnod alóluk? Több technika is létezik, amelyekkel kiránthatod magad a slamasztikából, mi kettőt mutatunk be: egy egyszerűbbet és egy összetettebbet is, ez utóbbiról a második részben olvashatsz majd. Íme az első!

A Pomodoro (paradicsom) technika olyan egyszerű, hogy kitalálója csupán egy 30 oldalas füzetben foglalta össze a módszert, de ha eláruljuk a lényegét, lehet, hogy még ez a 30 oldal is túlzásnak fog tűnni.

A technika őszinte felismerésen alapul: kitalálója, Francesco Cirillo észrevette, hogy sokszor azért nem haladunk a feladatokkal, mert mindenféle mással foglalkozunk: kávét főzünk, csevegünk, pakolgatunk, facebookozunk. Legyél őszinte, ezt a cikket például mi helyett olvasod?

A technika lényege, hogy a munkára, tanulásra szánt időt 25+5 perces egységekre bontod. Minden 25 perces egységről eldöntöd, hogy mit csinálsz abban az időszakban. A 25 perces egység szent és sérthetetlen: csak azzal a dologgal foglalkozhatsz, amit az adott időszakra beterveztél – pl. elolvasol és értelmezel egy fejezetet a tanulnivalódból vagy elkészíted egy projekt alfeladatát. Az 5 perces egység marad pihenésre, elkalandozásra és ennek a kereteit is szigorúan be kell tartani: bármennyire is benne vagy a világmegváltó gondolatban, ha letelik a 25 perc, 5 percre ott kell hagynod. Ilyenkor a minimum, hogy felállsz az asztaltól, sétálsz egy kicsit, ilyenkor készítesz kávét, vagy nézed meg üzeneteidet a telefonodon.

A módszer nevét a 25 perces, paradicsom-formájú főzőóráról kapta. Ez az eszköz segít fenntartani az önfegyelmet, hiszen amíg csörgésével nem jelzi a 25 perces szakasz leteltét, addig nem szakíthatod meg a koncentrációt. De ne ess kétségbe, ha nem tudsz beszerezni 25 perces főzőórát a sarki vasedényben, hiszen jobbnál-jobb pomodoro-appokat találsz, amelyek segítenek a módszer betartásában.

Más módszer jobban illene hozzád? Ne hagyd ki a cikk második részét, amiben több lépésben és több kisebb ötlettel segítünk, hogy szervezettebben élhess! Ha több időd lett, használd ki, és menj el egy feltöltő előadásra vagy ereszd ki a gőzt egy jó koncerten!  

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjún


-->