FUNDER - az ország díjmentes szórakozásra specializált programajánlója
 
 

Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

Még Te is kész lehetsz mindennel időben I. rész


Úgy érzed, elborítanak a teendők és nem sikerül kikászálódnod alóluk? Több technika is létezik, amelyekkel kiránthatod magad a slamasztikából, mi kettőt mutatunk be: egy egyszerűbbet és egy összetettebbet is, ez utóbbiról a második részben olvashatsz majd. Íme az első!

A Pomodoro (paradicsom) technika olyan egyszerű, hogy kitalálója csupán egy 30 oldalas füzetben foglalta össze a módszert, de ha eláruljuk a lényegét, lehet, hogy még ez a 30 oldal is túlzásnak fog tűnni.

A technika őszinte felismerésen alapul: kitalálója, Francesco Cirillo észrevette, hogy sokszor azért nem haladunk a feladatokkal, mert mindenféle mással foglalkozunk: kávét főzünk, csevegünk, pakolgatunk, facebookozunk. Legyél őszinte, ezt a cikket például mi helyett olvasod?

A technika lényege, hogy a munkára, tanulásra szánt időt 25+5 perces egységekre bontod. Minden 25 perces egységről eldöntöd, hogy mit csinálsz abban az időszakban. A 25 perces egység szent és sérthetetlen: csak azzal a dologgal foglalkozhatsz, amit az adott időszakra beterveztél – pl. elolvasol és értelmezel egy fejezetet a tanulnivalódból vagy elkészíted egy projekt alfeladatát. Az 5 perces egység marad pihenésre, elkalandozásra és ennek a kereteit is szigorúan be kell tartani: bármennyire is benne vagy a világmegváltó gondolatban, ha letelik a 25 perc, 5 percre ott kell hagynod. Ilyenkor a minimum, hogy felállsz az asztaltól, sétálsz egy kicsit, ilyenkor készítesz kávét, vagy nézed meg üzeneteidet a telefonodon.

A módszer nevét a 25 perces, paradicsom-formájú főzőóráról kapta. Ez az eszköz segít fenntartani az önfegyelmet, hiszen amíg csörgésével nem jelzi a 25 perces szakasz leteltét, addig nem szakíthatod meg a koncentrációt. De ne ess kétségbe, ha nem tudsz beszerezni 25 perces főzőórát a sarki vasedényben, hiszen jobbnál-jobb pomodoro-appokat találsz, amelyek segítenek a módszer betartásában.

Más módszer jobban illene hozzád? Ne hagyd ki a cikk második részét, amiben több lépésben és több kisebb ötlettel segítünk, hogy szervezettebben élhess! Ha több időd lett, használd ki, és menj el egy feltöltő előadásra vagy ereszd ki a gőzt egy jó koncerten!  

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőaug