Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

Még Te is kész lehetsz mindennel időben II. rész


Mindig el vagy úszva a döntések meghozatalával és a határidőkkel? Az első rész folytatásaként most egy olyan többlépcsős módszerrel segítünk, amivel a hatékonyabb tervezés, megvalósítás és figyelmesebb emberi kapcsolatok szintjére léphetsz! Előre a szuperszervezettségért!

David Allen könyve az idő és a feladatok hatékony beosztásáról majdnem nyolcszor olyan hosszú, mint a pomodoro technikát leíró füzet. Ez nem véletlen, hiszen az amerikai hatékonyság-mágus rendszerével képes lehetsz arra, hogy minden teendőt, határidőt, feladatot egyben láss, sorba rendezz és így mindig tudd, mi a dolgod. A Getting-Things-Done (magyarul Intézz el mindent! néven találod meg) módszer öt lábon áll:

1. Rögzíts mindent! A feladatokat, beleértve az ismétlődő teendőket is, az ötleteidet, mindent. Használj erre egy appot (akár sima jegyzet-alkalmazást, mint az Evernote), hagyományos noteszt, füzetet, vagy akár papírlapokat – a lényeg, hogy soha ne mondhasd magadnak, hogy „majd később felírom”, mert mindig van hova!

2. Tisztázd a teendőket! Ne csak azt jegyezd fel magadnak, hogy vakáció terve, hanem bontsd le konkrét feladatok szintjére, például: külföld vagy belföld?, szálláskeresés, költség. Ilyenkor kell arról is döntened, hogy másra bízol-e egy-egy feladatot.

3. A teendőket oszd be határidő és fontosság szerint – de ezeken kívül további kategóriákat (pl. munka, tanulás vagy magánélet) is használhatsz. Szánj erre időt, hiszen ilyenkor látod át mindazt, ami rád vár! Sokan négy részre osztott papírlapot használnak erre: az egyik rész a sürgős, fontos feladatoké, a másik sürgős, de nem fontosaké, és így tovább.

4. Rendszeresen nézd át a teendő-listát! Amikor azt gondolod, épp nincs semmi dolgod, vedd elő, hiszen lehet, rádöbbensz, hogy valami kimaradt. Ellenőrizd, hogy minden feladat elvégezhető, ha valamelyik nem, akkor pedig bontsd tovább világos, elvégezhető részfeladatokra!

5. Állj neki és csináld! A listád mindig készenlétben, így többé nem lehet kifogás, hogy nem tudod, minek állj neki elsőnek.

Ez a rendszer neked túl kötött és szeretnél egy egyszerűbb módszert? Olvasd el a cikk előző részét arról, hogyan oszthatod be az idődet egyszerűen!

Tipp: ha egy kikapcsoló esti programra vágysz, menj el barátaiddal vagy családoddal például egy adventi vásárba, és hangolódjatok együtt az ünnepekre.

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjún


-->