Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

Mi is az a Halloween?


Október 31-e Halloween napja, amikor is az angolszász országokban szellemek, rémek és boszorkányok lepik el a szórakozóhelyeket. Nem véletlen, hogy az ünnep mostanra nálunk is elterjedt. A beöltözős bulizás mellett viszont egyre többen fognak bele a tökfaragásba is. Ha azt gondolod, neked már nem lehet újat mutatni Halloween tök témában, gyere el szombat este 19 órára a Hősök terére szervezett Töklámpás Fesztiválra! De honnan jön a töklámpás hagyománya? Most erre is rávilágítunk.

Az eredetileg kelta újév ünnepéről azt tartották, hogy ilyenkor vándorolnak a halott lelkek a holtak birodalmába. Az ősi ünnep pogány szokásai az évszázadok alatt aztán más ünnepekkel keveredtek, így a keresztény Mindenszentek és a Halottak napjának gyertyagyújtós előestéje szép lassan átalakult Halloweenné.

Oké, de hogy jön ide a tök? Az ünnep egyik legfonto sabb jelképe, a faragott sütőtök eredetileg az aratáshoz kapcsolódó szimbólum volt. A kivájt töklámpás angol elnevezése azonban „Jack O'Lantern”, azaz „Lámpás Jack”, aminek szintén megvan a maga története.

Az ír legenda szerint Jack egy részeges kovács volt, akit az ördög el akart vinni a pokolba, ám ő túljárt az eszén, és egy fára rajzolt kereszttel tartotta sakkban. Végül megegyeztek, hogy a furfangos Jack elengedi az ördögöt, ha az megígéri neki, hogy nem kerül a pokolba. Mikor azonban meghalt, a részeges Jack lelke a menny és a pokol között rekedt. Végül az ördög megszánta őt, és egy örökké izzó parazsat adott neki, ami segít megtalálni az utat az élők világába. Az izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépa belsejébe tette világító lámpásnak. Az ír néphagyományt követő Amerikában ezt cserélték le az ott őshonos és könnyen faragható sütőtökre.

Hogy mire képesek a mai töklámpás faragók, azt megnézheted október 31-én 19 órától a Hősök terén. Hogy a látványtól tátva marad a szád, az holtbiztos.        

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőaug


-->