Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

Mire jó egyáltalán a lakástakarék-pénztár?


Hogyan juthat manapság egy fiatal saját lakáshoz? Ha te is gondolkodtál már ezen, akkor nem vagy egyedül. Saját kecód megszerzése azonban nem is olyan nagy ördöngösség, mint azt elsőre sokan gondolják. Most megtudhatod, mik azok a lakástakarék-pénztárak, és mi közük van saját otthonod megszerzéséhez. Röviden és közérthetően elmondjuk, mire jó egy lakásszámla, hogyan működik, és mikor és miért éri meg nyitnod egyet.

Mi az a lakástakarék-pénztár (avagy lakásszámla)?
Egy államilag támogatott megtakarítási forma, ahol a havonta félretett pénzedet az állam 30%-kal, de évente legfeljebb összesen 72 000 Ft-tal egészíti ki. EBKM állami támogatással 10,56%, állami támogatás nélkül -0,72%.1

Ahogy általában más megtakarítási formák, úgy a lakásszámla esetében sem bonyolultabb a félretett pénzed gyűjtése, mintha mondjuk a bankszámládra fizetnéd be az összeget minden hónapban, viszont így az éves befizetéseid közel harmadát is megkaphatod pluszba az államtól.Az egyetlen „hátránya”, hogy a pénzt később lakáscélra kell felhasználnod (ezt később még kifejtjük), valamint ha a fix idejű szerződés lejárta előtt szeretnél hozzányúlni, akkor eleshetsz az állami támogatás egy részétől vagy egészétől. Viszont ez akkor sem lenne másképp, hogyha egyéb megtakarítási terméket vennél igénybe (például bankszámládon gyűjtenél), hiszen ott eleve nem jár állami támogatás.

Illetőleg még egy, mondhatni formalitásról érdemes tudnod, hogy a lakásszámládon gyűjtött pénz kiutalása az adminisztráció miatt pár hónappal (általában két-három hónap) későbbre eshet, mint maga a szerződésed lejárta (és ez akkor is érvényes, hogyha időközben mondod fel a szerződésedet).

Mikor éri meg nyitnod egyet?
Egyértelműen akkor, hogyha tudatosan szeretnél saját lakásodra gyűjteni, esetleg egy megörökölt ingatlant szeretnél majd felújítani. Érdemes még számításba venned a havi befizetés minimumát, ami 5000 forint, illetve azt is, hogy már havi 20 000 Ft félretételével hozzájuthatsz a legmagasabb igényelhető állami támogatáshoz.1

Tehát, ennyit mindenképpen félre kell tenned havonta, ha lakásszámlát szeretnél nyitni. Viszont átmenetileg még a befizetés is szüneteltethető, ha úgy hozza a sors, hogy egy ideig nem tudod nélkülözni az összeget.Pontosan mire használhatod fel?
A lakásszámlán összegyűjtött összeg felhasználhatósága kulcskérdés, hiszen az állami támogatást csak lakáscél igazolás esetén tarthatod meg. Utóbbi azt jelenti, hogy felhasználhatod új vagy használt ingatlan vásárlására, vagy felújítására, átépítésére is.

Íme néhány konkrét példa:
- korszerűsítésre (szigetelés, nyílászárók vagy fűtésrendszer cseréje, stb.);
- ház-, vagy lakóingatlan bővítésére, átépítésére;
- házépítésre, telekvásárlásra;
- önrészként lakáshitel felvételéhez (erről később bővebben);
- kert-, medence- és teraszépítésre;
- festésre, csempézésre, padlóburkolat cseréjére;
- konyhabútorra, fürdőszoba felújítására, stb.Összegezve, a vásárláson túl számos dologra, amit nem tudsz majd a lakásból elmozdítani
, ha esetleg elköltözöl onnan. Ezért például egy beépített konyhabútorra igen, viszont ebédlőasztalra már nem használhatod fel.

Mikor használhatod fel az összegyűjtött összeget?
Ez elsősorban a lakáskasszával kötött szerződésed hosszától függ
. A lakástakarék-pénztárak által kialakított tarifáktól függően pár hónap eltéréstől eltekintve 4-10 éves időtartamra szerződhetsz, mert a törvényi szabályozás tartalmaz minimum és maximum időtartamot is az állami támogatásra való jogosultságra vonatkozóan.

Értelemszerűen minél hosszabb ideig teszel félre, annál több állami támogatáshoz juthatsz. Szerencsére azonban a hosszabb szerződéstől sem kell félned, mert számos intézménynél az időközben is módosítható a megtakarítási idő, és ezzel közelebb hozható a kiutalás dátuma is - ha úgy hozza a szükség. Ilyen esetben csak arra kell figyelned, hogyha négy éves megtakarítási időnél hamarabb szeretnéd kiutaltatni az összeget, akkor az állami támogatástól elesel.

Jó, ha tudod, hogy egy ember egyszerre csak egy ilyen szerződés után lehet jogosult állami támogatásra, viszont az nincs megkötve, hogy egymást követően több szerződést is kössön az élete során.
Ugyanakkor jó tudnod azt is, hogy a közeli hozzátartozók, így különösen az egyenes ági rokonok felhasználhatják az összegyűjtött összeget egymás ingatlanára. Vagyis, ha szüleid is nyitnak egy-egy lakásszámlát, illetve Te is, akkor nemcsak gyorsabban gyűlik össze a pénz saját kecódra, de az állami támogatás mértéke is megtöbbszörözhető. Az említett esetben ez akár háromszor 72 000 Ft, azaz 216 000 Ft is lehet évente, ami már jelentősen megkönnyíti saját otthonod megszerzését.Hogyan lesz ebből minél előbb saját lakásod? A lakásszámlán összegyűjtött összeg egyik leggyakoribb felhasználási módja, hogy a lejárat után azt önrészként használják kedvező kamatozású lakáshitel felvételéhez.

Tehát, saját otthonodra szánt megtakarításodat a lakásszámlán gyűjtöd, majd lejárat után azt önrészként használod fel, hogy lakáshitelhez juthass, és végre beköltözz első saját lakásodba. Természetesen lakáshitel nélkül is felhasználhatod az összeget, ha például egy megörökölt lakás felújítására gyűjtesz.

Ha még többet szeretnél tudni a lakásszámláról és érdekelnének a konkrétumok, vagy akár személyesen is tájékozódnál, akkor látogass el erre az oldalra!

A tájékoztatás nem teljes körű, a termék feltételeit a www.fundamenta.hu oldalon tekintheti meg, továbbá a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. Általános Szerződési Feltételei tartalmazzák.

1 Az állami támogatás mértéke, szerződésenként és személyenként, havi rendszeres megtakarítást feltételezve legfeljebb évi 72 000 Ft. A 821. számú módozat (4 év 4 hónap) állami támogatással együtt számított EBKM értéke 10,56%; az állami támogatás nélkül számított EBKM érték: -0,72%.
A konkrét példához tartozó EBKM-értékek: 4.98% állami támogatással, 0.23% állami támogatás nélkül. A jelen tájékoztatóban megjelölt EBKM érték a betéti kamat és az értékpapírok hozama számításáról és közzétételéről szóló 82/2010 (III. 25.) Korm. rendelet alapján került megállapításra. A megtakarítási idő változása az EBKM érték változását is jelentheti, amely érték csökkenhet. A jelen tájékoztatás nem tekinthető a Fundamenta Lakáskassza Zrt. részéről hivatalos ajánlattételnek, az itt leírtak kizárólag a figyelem felkeltését célozzák.
A Fundamenta Lakáskassza Zrt. a teljes hiteldíj mutató meghatározásakor a konkrét példában szereplő összeget és futamidőt vette figyelembe. A THM meghatározása az aktuális feltételek és hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A THM értéke nem tartalmazza a jelzáloggal terhelendő ingatlan biztosításának díját. 1 500 000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó hitelösszeg esetén a hitel fedezete ingatlanra bejegyzett jelzálogjog, az ingatlanra vagyonbiztosítási szerződés megkötése szükséges.

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjúl


-->