Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

Mit üzen az ajándék


Már eddig is sokat gondolkodtál az ajándékokon? Akkor most még többet fogsz! De ha érteni szeretnéd, miért kapsz meglepő ajándékokat szeretteidtől, vagy mitől lesz tökéletes egy ajándék, olvasd el a cikket! Az ajándékozás lélektanának mélyére nézünk.

Az ajándék sokat elárul arról is, aki adja, és arról is, aki kapja. Persze nagy kihívás kitalálni, hogy mivel kedveskedjünk a másiknak, de a megajándékozott részéről sem egyszerű gesztus ez: elfogadni is tudni kell. Szokták mondani, hogy „ajándék lónak ne nézd a fogát”, mi pedig most azt mondjuk, most az egyszer mégis!

Honnan ismerheted fel, hogy mit szimbolizál az ajándék? Először is, íme néhány példa arra, amikor kicsit félrecsúszik a szándék, vagy az értelmezés.

Az ajándékkal sokszor önkéntelenül is utalunk arra, hogy mit gondolunk a másikról.Egy családanya például ha állandóan háztartási eszközöket kap, csalódott lehet, hogy őt csak a család rabszolgájának tartják. Ha valaki mindig bőröndöt kap, arról azt feltételezik, hogy állandóan utazik, vagy nagyon szeretne utazni.Az ilyen ajándékokkal az a baj, hogy felületesen azonosítjuk a megajándékozottat egy rá jellemző dologgal, pedig ezen kívül még sok mindent szerethet és más tulajdonságai is értékesek lehetnek. Hasonló a helyzet a vicces, célozgatós ajándékokkal is, amikor azt sugalljuk, hogy szerintünk mit kellene tennie, vagy milyennek kellene lennie az illetőnek. Az ilyen ajándékok ritkán sülnek el jól.

Az eddigiek még erősebben érvényesülnek, amikor pároddal ajándékozzátok meg egymást. Az ékszerek vagy drága ruhák is elvártak lehetnek az egyik kapcsolatban, míg a másikban az odafigyelés, vagy az ajándékba fektetett munka értéke lesz a döntő. A lényeg, hogy ne essünk abba a hibába, hogy mi döntsük el, mire vágyik a másik. Sokszor egy apróbb figyelmesség többet ér egy drága tárgynál.

Összeszedtük, mit gondolj át, amikor azoknak választasz ajándékot, akik igazán fontosak neked:

A Ti történetetek. Talán ez a legfontosabb. Ide tartozik minden, amit az ajándékozó és az ajándékozott együtt élt át. Ha ilyen közös pillanatokat idéz fel az ajándék, akkor már nem foghatsz mellé.

Meglepetés. Az ajándéknak sokszor fontos tényezője. Nem kell túlgondolni, sokszor már az is elég meglepő, ha valakitől teljesen mást várunk, vagy épp egyáltalán nem várunk tőle ajándékot.

Befektetett munka. A kézzel készített ajándékok különleges, pénzben nem kifejezhető értékkel bírnak. Mégis a meglepetéseknek világszerte kevesebb, mint 2 %-át teszik ki az egyedi készítésű, saját kezűleg gyártott ajándékok. Változtass ezen bátran, megéri!

Segítség vagy támogatás. Sokszor a legnagyobb ajándék, ha valaki jó helyen jó időben csak ott van mellettünk, és támogatást nyújt. Egy ilyen gesztusra mindig is emlékezni fogsz te és a megajándékozott is.

Most, hogy ajándékozó guru lettél, sok sikeres ajándékot és meglepetést kívánunk neked!  

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjún


-->