Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

NÖVÉNYEK, AMIK BÁRMIT TÚLÉLNEK


Nálad is csak napokat bírnak ki a növények? Ne parázz! Elsőre hihetetlennek tűnhet, de vannak olyan cseréplakók, akik a legdurvább környezeti kihívásokkal is megküzdenek. Így, még ha nem is vagy egy nagy botanikus, lehetnek zöld lakóid a szobádban. Bemutatjuk neked a növényvilág legnagyobb túlélőit! 

Léteznek olyan növények, amelyek minden megpróbáltatást túlélnek­ – bizony, még a tikkasztó szárazságot, a napsütés hiányát és a szobádban lévő kaotikus körülményeket is. Akkor is tűrnek és tűrnek, ha az embert próbáló vizsgaidőszakban alig tudsz velük foglalkozni.Totális tévhitben élsz, ha azt hiszed, hogy csak a sivatagban sínylődő kaktuszok maradnának nálad életben, mert a túlélő növények listája bővelkedik meglepetésekben. Mutatjuk, miért vállald be az anyósnyelvet vagy egy záporvirágot, és miért telitalálat a szobádban burjánzó aloe vera!  

A növényvilág tele van Bear Gryllsekkel

A legvagányabb túlélő a szinte kinyírhatatlan csillagjázmin, mivel remekül bírja a fagyot, a meleget és a szárazságot is. Elég flegma növény, hiszen mindegy neki, hogy árnyékos vagy napos helyre teszed a cserepét. Az alkalmazkodás királya egy örökzöld kúszónövény, ami lazán csünghet a lakás bármely pontján, de a hajtásait is a saját kedved szerint igazíthatod. Télen meg csupán akkor kell foglalkozni vele, ha észreveszed, hogy látványos száradásnak indult. 

 
A fényről lemondó növények csapatát erősíti az afrikai lantlevelű fikusz. Levelein zenélni ugyan nem tudsz, cserébe azonban alig kell locsolni és a szűrt fénnyel is vígan elvan. A pikáns nevű anyósnyelv olyan, mint a viccek minden viszontagságát röhögve átvészelő anyós. Ha a szobádban túléléssel próbálkozó növények veszte többnyire a locsolás hiánya volt, akkor ez a növény kiváló választás: nem vágyik özönvízre, és az árnyékos helyeken is jól érzi magát. Télen elég csak kétszer meglocsolni, azonban van benne némi rizikó: kis mértékben mérgező szaponint tartalmaz, ezért inkább ne nyalogasd!
A kánna alapvetően kerti növény, bár egy dizájnos cserépben könnyen a szobád ékessége válhat belőle. A napos, meleg körülmények rajongója, ám akkor sem fog elszáradni, ha viszonylag keveset tudod dédelgetni. Rendszeres locsolást csak fejlődése zsenge szakaszában igényel. No para, ha nem vagy Bálint gazda
A kozmetikai iparban Jolly Jokernek számító aloe vera az egyik legjobb választás, ha egy vérbeli túlélő növényre vágysz! Imádja a napfényt, de rendszeres locsolást csak nyáron igényel. Télen elég, ha havonta kap egy alapos zuhét. És ami a legjobb: az aloe vera leveleiben megbúvó zselés cuccal fiatalon tarthatod a bőrödet is a sok partizás mellett! A vitorlavilág gyönyörű, és a magas páratartalmú területeken érzi magát igazán elemében. Tökéletes hely számára a fürdőszoba, így a pára által az állandó locsolási rituálét is megspórolhatod. Nem egy falánk fényevő típus annak ellenére sem, hogy a trópusi virágok közé tartozik. Az afrikai szerelemvirág kicsit ugyan szomjasabb fajta, ám egy kis öntözéssel és a lakás napos részén simán túléli melletted a nehezebb időket is. Hasonló a helyzet a kerti sarkantyúkával, ami lazán felfuttatható a falra, kevés gondozást igényel és csak az öntözésére kell minimálisan figyelned. Irány a kertészet, meglátod, növényekkel a te kéród is sokkal otthonosabb lesz! És ha már megvannak a kicsikék, jöhet a szórakozás! Találd meg a legjobb ingyenes programokat a FUNDEREN!

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjúl


-->