Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

NYERŐ AGY A VIZSGAIDŐSZAKRA?


Szinte már érezzük a közelgő vizsgaidőszak sötét hívogatását, de felejtsd el a gépies magolást! Inkább hagyj időt arra, hogy leülepedjenek az agyadban a legfontosabb összefüggések. Ne ismételj megállás nélkül, mintha nem lenne holnap, és az sem árt, ha tanulás közben edzel egy kicsit, plusz egészséges ételekkel és pihenéssel serkented az agy tanulási folyamatát.

De most tényleg…Mi kell ahhoz, hogy sikerre hangoljuk a neuronjainkat, és a vizsgaidőszakban csak úgy száguldozzanak a zseniálisabbnál zseniálisabb gondolatok az agytekervényeinkben? Bemutatjuk Neked azokat a tippeket, amikkel könnyebben préselheted be az agyadba a tudást a vizsgákra!

A magolás kinyírja az agy asszociációs hálóját
Bár a vizsgaidőszak még olyannak tűnik, mint egy messzi-messzi galaxis, ám sosem lehet elég korán felkészülni erre a megpróbáltatásokkal teli időszakra. Ne parázz! Nem is annyira vészes, ha rájössz, hogyan tudsz leleményesen infókat préselni az agyadba úgy, hogy azok a vizsgaidőszakra is megmaradjanak.

Az tuti, hogy nem a magolás a legjobb megoldás, és felesleges egymilliószor átismételni ugyanazt az anyagot.

A kutatásokból ugyanis kiderült, hogy az agy a megszerzett információkat neuronokban (idegsejtekben) tárolja, és ezeket egymáshoz kapcsolva alakít ki egy spéci asszociációs hálót (amelyben egy x dologról mindig eszünkbe jut egy y, és így tovább, a végtelenségig – na, ez a kognitív szupersztráda kapóra jön egy nehéz vizsgán!). Egy ilyen rafinált hálózat finomhangolásához viszont kell egy kis idő, és a neurológiai kutatások szerint a magolással sajnos akadályozod a gondolatok közötti élénk kapcsolatok kialakulását.

Jobban jársz, ha a magolás helyett a vizsga anyagát naponta csak egyszer olvasod át, mert így az agyadnak marad ideje arra, hogy feldolgozza a bevitt tudást, és asszociatív hálót készítsen belőle.

Az életmód, amitől az agyad nyerő üzemmódra kapcsol!
Furcsa, mégis igaz: az életmód óriási hatással van arra, hogy a tananyag a fejedben maradjon. Akkor is szakíts időt egy kis mozgásra, ha még egy könyvtárnyi szakirodalmat kellene átböngészni a vizsgáig.


Akkor sáfárkodsz jól a lehetőségekkel, ha az egyik nap súlyzózol, a másik nap egy kis aerob edzéssel újítasz, de a futás és a biciklizés is jót fog tenni a gondolkodásodnak, mert így az agyad sokkal könnyebben fogad majd be új infókat.

A másik fontos alap a vizsgasikerhez a kaja. A full zsíros ételek teljesen hazavágják a véroxigénszintet, ami akadályozza a koncentrációt. Vizsgaidőszakban inkább egyél zöldséget, magvakat, gyümölcsöt, és lehetőleg igyál minél több vizet.

Alszol te eleget? Mert óriási öngólt rúgsz, ha egész éjszaka a könyvek felett virrasztasz, miközben egy csomó kávéval meg energiaitallal készíted ki magad.

Az agynak kell egy kis játékidő, hogy alaposan kiépíthesse az idegsejtjei között azt az asszociációs hálót, ami rögzíti a fejedben az infókat (ez a tudás tárolásának és előhívásának receptje). Akkor kapcsol majd tökéletes fordulatszámra az agyad a vizsgára, ha már este 10-kor lepihensz, és 8 órát tudsz aludni a nagy nap előtt.

Az infók már megállíthatatlanul cikáznak agyad neuronjai között? Akkor vállalj be egy menő lazulást, nehogy túlpörgesd a rendszert. Várnak a FUNDER ingyenes programjai!

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjún


-->