Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

Street food zöld ösvényeken


Alig robbant be nálunk a street food fogalma, máris új irányzatok indulnak útjukra idehaza is. Annyi biztos, hogy az étlap színesedésével mindenki csak nyerhet – újabban már az is, aki megtermeli az alapanyagokat. 

Kezdetben volt a lángos és a hurkakolbász, bár akkor még street food mozgalomról nem beszélhettünk, inkább csak az éhség csillapításának gyors és olcsó eszközeiről. Aztán jött a gyros, és hosszú évekre beleégett a magyar utcai gasztronómiába.

Szerencsére ez az időszak nem tartott olyan sokáig, mint a török uralom, és az elmúlt években alaposan kiszélesedett a választék az utcákon. Sorra nyíltak a thai, vietnámi, mexikói, indiai, olasz és orosz kajáldák, a budapesti bulinegyed rohamos fejlődésével pedig új lendületet kapott a street food mozgalom. Ha ma itthon azt mondjuk: street food, tízből kilencen rávágják, hogy burger. Nem csoda, hiszen az elmúlt egy-két évben egymás után nyíltak a jobbnál jobb, vagy épp középszerűbbnél középszerűbb burgerezők. Mindenki kikísérletezte a saját szószát,
buciját, fűszerezését, sőt már olyan puccos burger éttermek is nyíltak, ahol aranyárban juthatunk hozzá felejthető minőségű hamburgerünkhöz.

Vega és fenntartható

Részben ezzel a tendenciával szemben, részben a külföldi trendeknek megfelelően kezdett neki a munkának a street food új generációja. Ennek egyik jele a vega kilépése az utcákra. Ma már nemcsak levesezők, de új salátabárok, indiai szamószázók és vega szendvicsezők szolgálják ki a húsmentes, fenntartható utcai falatozásra vágyókat.

Hogy miért fenntartható? Az talán nem újdonság, hogy a hús – különösen a marhahús – előállítása hihetetlenül környezetterhelő, elsősorban magas vízigénye miatt. Ehhez képest a zöldségek-gyümölcsök megtermelésének jóval kisebb az öko-lábnyoma. Nyugaton ezért már a legnevesebb séfek is ebben a szellemben állítják össze ételsoraikat.

A másik fontos és dicséretes kezdeményezés a hazai termékek előtérbe helyezése. Egy magára valamit is adó, trendinek szánt street food büfé már odafigyel arra, hogy a nyersanyagok hazai gazdaságból származzanak, lehetőleg egy közeli kistermelőtől. Ezzel nemcsak magát a gazdát támogatja a cég, de a környezetet is kevésbé terheli a nyersanyag szállításával.

Így születik meg a felelős kajálás, amely új irányt szab a gasztroforradalomnak, hogy a street food ne csak azoknak legyen jó, akik egy erősen átmulatott éjszaka után az arcukba tolják a falatokat, hanem azoknak is, akik megtermelik azt.

Faszaládé – Hazai húsok, egyedi ízek
https://www.facebook.com/pages/Faszalade/300237433497022 

Legelő – Legelj frisset, természeteset!
http://www.legelo.net/

Funky Pho – A fenntartható vietnámi 
http://funkypho.hu/

Tütü Lébár üvegvisszaváltással
https://www.facebook.com/tutulebar

Budapest Bakering – Jönnek a karikák
http://www.budapestbakering.hu/

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Tetszett, amit olvastál? Ezek is érdekelni fognak!

 
Programkeresőjún


-->