FUNDER - az ország díjmentes szórakozásra specializált programajánlója
 
 

Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztráció



elfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

Street food zöld ösvényeken


Alig robbant be nálunk a street food fogalma, máris új irányzatok indulnak útjukra idehaza is. Annyi biztos, hogy az étlap színesedésével mindenki csak nyerhet – újabban már az is, aki megtermeli az alapanyagokat. 

Kezdetben volt a lángos és a hurkakolbász, bár akkor még street food mozgalomról nem beszélhettünk, inkább csak az éhség csillapításának gyors és olcsó eszközeiről. Aztán jött a gyros, és hosszú évekre beleégett a magyar utcai gasztronómiába.

Szerencsére ez az időszak nem tartott olyan sokáig, mint a török uralom, és az elmúlt években alaposan kiszélesedett a választék az utcákon. Sorra nyíltak a thai, vietnámi, mexikói, indiai, olasz és orosz kajáldák, a budapesti bulinegyed rohamos fejlődésével pedig új lendületet kapott a street food mozgalom. Ha ma itthon azt mondjuk: street food, tízből kilencen rávágják, hogy burger. Nem csoda, hiszen az elmúlt egy-két évben egymás után nyíltak a jobbnál jobb, vagy épp középszerűbbnél középszerűbb burgerezők. Mindenki kikísérletezte a saját szószát,
buciját, fűszerezését, sőt már olyan puccos burger éttermek is nyíltak, ahol aranyárban juthatunk hozzá felejthető minőségű hamburgerünkhöz.

Vega és fenntartható

Részben ezzel a tendenciával szemben, részben a külföldi trendeknek megfelelően kezdett neki a munkának a street food új generációja. Ennek egyik jele a vega kilépése az utcákra. Ma már nemcsak levesezők, de új salátabárok, indiai szamószázók és vega szendvicsezők szolgálják ki a húsmentes, fenntartható utcai falatozásra vágyókat.

Hogy miért fenntartható? Az talán nem újdonság, hogy a hús – különösen a marhahús – előállítása hihetetlenül környezetterhelő, elsősorban magas vízigénye miatt. Ehhez képest a zöldségek-gyümölcsök megtermelésének jóval kisebb az öko-lábnyoma. Nyugaton ezért már a legnevesebb séfek is ebben a szellemben állítják össze ételsoraikat.

A másik fontos és dicséretes kezdeményezés a hazai termékek előtérbe helyezése. Egy magára valamit is adó, trendinek szánt street food büfé már odafigyel arra, hogy a nyersanyagok hazai gazdaságból származzanak, lehetőleg egy közeli kistermelőtől. Ezzel nemcsak magát a gazdát támogatja a cég, de a környezetet is kevésbé terheli a nyersanyag szállításával.

Így születik meg a felelős kajálás, amely új irányt szab a gasztroforradalomnak, hogy a street food ne csak azoknak legyen jó, akik egy erősen átmulatott éjszaka után az arcukba tolják a falatokat, hanem azoknak is, akik megtermelik azt.

Faszaládé – Hazai húsok, egyedi ízek
https://www.facebook.com/pages/Faszalade/300237433497022 

Legelő – Legelj frisset, természeteset!
http://www.legelo.net/

Funky Pho – A fenntartható vietnámi 
http://funkypho.hu/

Tütü Lébár üvegvisszaváltással
https://www.facebook.com/tutulebar

Budapest Bakering – Jönnek a karikák
http://www.budapestbakering.hu/

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Tetszett, amit olvastál? Ezek is érdekelni fognak!

 
Programkereső



aug