Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

TUDNIVALÓK LAKÁSBÉRLÉSHEZ


Sokan vagyunk úgy vele, hogy lakást bérelnénk – vagy akár már bérlünk is - ugyanakkor nem vagyunk teljesen tisztában a jogi vonatkozásokkal és a lakásbérlésre vonatkozó szabályokkal. Most tiszta vizet öntünk a pohárba!

A biztonság kedvéért felhívjuk a figyelmed, hogy a cikk tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak, valamint a benne található információk hatályosságáért felelősséget nem vállalunk. Bármilyen szerződés megkötése előtt javasoljuk, hogy tanulmányozd a hatályos jogszabályokat, valamint fordulj jogászhoz.

A lakások bérletére vonatkozó alapvető szabályok a Polgári Törvénykönyvben (2013. évi V. törvény) vannak, amelyeket bővebben a Lakástörvény (1993. évi LXXVIII. törvény) fejt ki.Most akkor albérlet vagy bérlet?

Ugyanis a kettő nem ugyanaz.

A hétköznapokban albérletnek szoktunk hívni minden bérelt lakást, azonban jogi értelemben leggyakrabban bérleti szerződést kötünk.

A kettő közötti lényegi eltérés, hogy bérlet esetében a bérbeadó a tulajdonos, míg albérlet esetén az egyik bérlő (ilyenkor leszel te az ő albérlője) – ugyanakkor utóbbi esetben is szükséges az előbbi hozzájárulása.

A bérleti szerződés legfontosabb elemei

A lakásbérleti szerződés csak és kizárólag írásban érvényes!
Még akkor is érdemes a szerződéshez ragaszkodni, hogyha nagyon közeli ismerőstől, baráttól, netán rokontól bérelsz, hiszen úgy megelőzhetők a későbbi esetleges félreértések.

A szerződést gyakorlatban a bérbeadó dolga megírni, ugyanakkor jó, ha tisztában vagy az általánosságban legfontosabb elemeivel: szerződő felek, a szerződés tárgya (a bérlemény pontos körülírása), időtartam (határozott vagy határozatlan), felek jogai és kötelezettségei, bérleti díj (a rezsiről – jogi megfogalmazásban a különszolgáltatásokról - se feledkezz meg), kaució (avagy hivatalos nevén óvadék), szerződésszegés esetei, szerződés megszűnésével vagy felmondásával kapcsolatos részletek.

Fontos tudnod, hogy ami a szerződésben nincs rögzítve (vagy jogszabályellenesen van), arra a Polgári Törvénykönyv és a Lakásbérleti törvény rendelkezései vonatkoznak.

Határozott vagy határozatlan idejű szerződések

Talán ez az egyik, ha nem a legfontosabb kérdés, ugyanis ez határozza meg alapvetően lakhatásod biztonságát.

A határozott idejű szerződést alapvetően nem lehet lejárta előtt felmondani (azért vannak kivételek, például a szerződésszegés). Tehát, ha egy évre szerződsz, akkor vállalod, hogy egy évig fizeted a lakbért (és a rezsit, ha úgy állapodtok meg), a bérbeadó pedig vállalja, hogy ugyanennyi ideig rendelkezésedre bocsájtja a lakást.

A határozatlan idejű szerződésnek nincsen lejárta, kivéve, ha erről a szerződés külön rendelkezik valamilyen formában, így az bármikor felmondható az abban rögzített (vagy ha nem, akkor a törvényben) feltételek szerint.

Amikor egy határozott idejű szerződés lejár, és a bérlő a lakást tovább használja, a bérbeadó pedig 15 napon belül nem tiltakozik ez ellen, a szerződés automatikusan átalakul határozatlan idejűvé.

Amit a bérleti díjról tudni érdemes

Az az, hogy a bérleti díj mellett ne feledkezz meg soha a különszolgáltatások díjáról, amire a hétköznapokban rezsiként hivatkozunk.

A legjobb, ha a szerződésben részletesen rögzítésre kerül, hogy mely szolgáltatásokat kell neked fizetned, vagy épp, hogy nem fizetned.

Rajtad és a bérbeadón múlik, hogy a rezsit ki fizeti, de általában a bérleti díjon felül ezt is áthárítják rád. Viszont mindig ragaszkodj hozzá, hogy legyen ellenőrzésed afelett, hogy mennyit kellene valójában fizetned. Bevett gyakorlat, hogy „bemondásra” kérik el a rezsit, ami se nem szabályos, se nem korrekt.

Azonban azt tudnod kell, hogy a rezsi nem megfizetése is szerződésszegésnek minősülhet, így ha még a lakbért fizetted is, de a rezsit nem, akkor felmondhat a bérbeadó.

Ha a szerződésben foglat fizetési kötelezettségeidnek nem teszel eleget, akkor a bérbeadónak fel kell szólítania téged írtásban, neked pedig nyolc napon belül fizetni. Ha mégsem, akkor további nyolc napon belül írásban felmondhatja a szerződést (annak feltételei szerint).

A fizetési határidőről a szerződés rendelkezik, ha mégsem, akkor a törvény szerint úgymond előre kell fizetni minden hónapot a tárgyhónap 15. napjáig.

A kaucióról Vagyis az óvadékról, mert a kaució ismét egy helytelenül használt, de elterjedt fogalom.

Az óvadékot általában néhány hónap bérleti díjának megfelelő összegben állapítják meg a szerződő felek, és a bérbeadó kockázatát csökkenti azáltal, hogy a szerződés felmondás esetén levonhatja belőle a károkozásból vagy bérleti díj fizetésének elmaradásából eredendő költségeit.

Az összegről teljesen szabadon lehet megállapodni a szerződésben, ugyanakkor az új Polgári Törvénykönyv meghatároz egy maximumot (3 hónap bérleti díjának megfelelő összeg), ami felett a bérlő a bíróságon kérheti annak mérséklését.

Ha többen szeretnétek bérelni...

Akkor jó tisztában lenned további két fogalommal is.

  Bérlőtársak: ők együtt bérlik az ingatlant, egyenlő feltételekkel, mind jogaik, mind kötelezettségei egyenlők.  

Ilyen jogviszony akkor hozható létre, hogyha abban mindegyik érdekelt fél megegyezik (aláírja a szerződést). Ez esetben a bérlők minden helyiséget közösen használhatnak és felelősségük egyetemleges. Tehát, ha baj történik vagy valaki nem fizet, felesleges egymásra mutogatni, mert a bérbeadót nem fogja érdekelni. Pont ezért szokták a legtöbben a másik eshetőséget választani.

Társbérlők: hasonló, de ne közel sem ugyanaz, mint a bérlőtársak. Ez esetben az ingatlan egy-egy helyiségét (pl. szobát) vesz ki minden bérlő, amiért ő saját maga vállal felelősséget. Más helyiségeket (pl. konyha, fürdőszoba, stb.) pedig közösen használnak a társbérlők.

  Azonban itt mindenki önálló bérlőnek minősül, tehát a saját magáért felelős. Szóval, ha nem te okozol kárt (esetleg más nem fizet), neked nincs miért aggódnod. Ez a legjobb megoldás, hogyha például csoporttársakkal szeretnél összeköltözni egy albérletbe.

  Reméljük, hogy sikerült képbe kerülnöd a lakásbérlés alapjaival. Azonban két fontos dolgot sose felejts el:
- mindig kérj jogi tanácsot mielőtt szerződést kötsz,
- használd a FUNDERT, és kapcsolj ki ingyenes programokon, hogy minél előbb lehessen saját kecód!

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjúl


-->