Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

TÚLÉLŐ TIPPEK A SZÓBELIHEZ


Vegytiszta stressz, hullafáradtság és bizonytalanság… Sokan rettegnek a pillanattól, amikor a legdurvább vizsgáztatók szobáiba lépnek, de nagy hiba lenne csatlakoznod hozzájuk. 

A jó szóbeli szereplés egy külön sportág, ám van egy jó hírünk: ez is tanulható! Megvannak a maga fortélyai, melyek elsajátításával és a kellő önbizalommal felvértezve a tudásod ragyogni fog, amikor kell (persze a siker legfontosabb eleme az, ha alaposan felkészülsz a vizsgákra).

Aludj legalább 7 órát, és ne igyál egy vödör kávét, ha nem akarsz zombiként bekúszni a vizsgára. Ne vizsgázz az elsők között, inkább gyűjts infót a vizsgáztató tanárról: tudd meg a többiektől, miket kérdezett tőlük, mi a vesszőparipája. Vágni fog az eszed, ha a vizsga előtt ráhangolódsz arra, hogy gyorsan reagálj a váratlan kérdésekre. Légy elegáns, igyál minél több vizet, és a túlélők legyőzhetetlenségével válaszolj a vizsgakérdésekre!

Bemutatjuk a sikeres szóbeli szereplés mesterfogásait, így többé nem kell paráznod a vizsga előtt!

Készülj fel a vizsgáztatóból!
Egy régi bölcsesség szerint ismerd meg az ellenséged.  Na jó, ennyire azért nem vészes a helyzet, de nagyon ciki, ha a szóbelin lövésed sincs arról, mi a tanárod szakterülete, milyen cikkei jelentek meg. Lehet, hogy bejártál az órájára, ám érdemes extra dolgokat is tudni róla, hátha ezzel azonnal bevágódsz nála (mondjuk azt, hogy Janus Pannonius-kutatóként a költő pajzán epigrammáit kutatta).

A vehemensebb tanártípusok meg egyből kiakadnak, ha keveset tudnak a kutatásaikról, és féktelen haragjukban azonnal kivágják a tétovázókat a vizsgáról – az indexükbe vésett méretes egyessel.Szakíts időt arra, hogy csekkold a neten a vizsgáztatódat, az online világban már minden lényeges infót begyűjthetsz róla. Akkor emeled mesteri szintre a készülődést, ha a folyosói pletykákat is meghallgatod róla, mielőtt belépnél a pokol vizsgáztató kapuján.Kérdezd meg a folyosón ácsorgó/ücsörgő csoporttársaidtól, milyen hangulatban van a tanárod. A vizsga túlélőit meg arról faggasd, milyen témáktól robban a tanár, és melyek azok a bumerángként visszatérő kérdések, amikkel szereti megszívatni a szobájába érkező hallgatókat.

Elsőnek lenni mindig jó – kivéve a szóbelin! Felejtsd el, hogy te majd akcióhősöket megszégyenítő vagánysággal robbansz be a kíméletlen tanár elé, miközben csoporttársaid az állukat keresik a döbbenettől. Az ilyen helyzetben jobb módszeresnek lenni, és csak alapos infógyűjtés után vállald be a vizsgát, amikor már alaposan megnőtt az esélyed a sikerre. 

A vizsgaspílerek magabiztosak, lazák, és sok vizet isznak
A siker azon múlik, milyen gyorsan vág az eszed a vizsgán – egy olyan helyzetben, amit csak a ravasz és ütős válaszokkal lehet túlélni. Az a jó hír, hogy a gondolkodásod sebességét nemcsak a megszerzett tárgyi tudással tudod fokozni: egyél a vizsga előtti órákban minél több szőlőcukrot, csokit és igyál sok vizet, ezek kihozzák belőled a maximumot, könnyen eszedbe jutnak majd a fontos dolgok. Így nem fogsz stresszelni azon, hogy vajon eszedbe jut-e egy nehéz kérdésre a jó válasz, hanem flottul beugrik majd a megoldás a fejedben lévő tudás tengeréből. Ne feszengj, inkább lazulj be, és próbáld finoman más szakmai vonalra terelni a témát, ha nem tudsz azonnal válaszolni valamelyik zúzósabb kérdésre.

Még összeszedettebb és profibb leszel a vizsga előtt, ha nem virrasztasz egész éjszaka, inkább rendesen kialszod magad. Legyőzhetetlen leszel és magabiztos.

Légy elegáns, mert ezzel már eleve jó benyomást keltesz a vizsgáztatóban, és a keményebb tantárgyakból is könnyebben görbülhet az a bizonyos jegy. Ha srác vagy, borotválkozz meg, frissen mosd meg a hajad, a lányok pedig válasszanak visszafogott sminket és kosztümöt, mert vannak olyan vizsgáztatók, akik ezekbe az apróságokba is belekötnek.

Bónusz tipp: Sokan ott bukják a sikeres vizsgát, hogy a tanár elé ülve parázni kezdenek, és idegesítő dolgokat csinálnak: rugóznak a lábukkal, tekerik a hajukat, vadul birizgálják a tollukat. Minél magabiztosabbnak tűnsz, annál nagyobb esélyed lesz a sikeres vizsgára, mert a tanárnak ebből az jön le, hogy egy felkészült vizsgázóval van dolga.

Valóságos újjászületéssel ér fel, ha túlélsz egy pokoli vizsgát, ahol a csoporttársaid tömegeit kaszálták el. Egy ilyen alkalmat muszáj megünnepelni: keress egy szuper bulit a FUNDEREN!

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjún


-->