Belépés

vagy
Elfelejtett jelszó
Még nem regisztráltál?

regisztrációelfelejtett jelszó

Erre az email címre küldjük ideiglenes jelszavadat.

 
Cikkek

TÚLZOTTAN TÚLAGYALÓS VAGY? MOST KIDERÜL!


Valahogy az emberi természet velejárója, és a tévhitekkel ellentétben nem csak a nőknél, de a férfiaknál is gyakran előfordul, hogy túlgondoljuk a dolgokat. Ez érthető, amikor egy dologban érzelmileg nagyon érintettek vagyunk, de vannak már-már kezelésre szoruló esetek is. Te mennyire agyalod túl a dolgokat? Derítsd ki velünk!

1. Vajon mit fog mondani? Hogyan fog reagálni? Mi van, ha nem tetszik neki? Mi van, ha bunkó lesz? Ilyen és ehhez hasonló kérdések végtelen sora tart vissza attól, hogy egyszerűen odamenj valakihez, vagy elmondj valamit, esetleg simán elkérd a sószórót az étteremben a melletted lévő asztaltársaságtól, mert a tiétekre nem tettek.

Ennek talán a legdurvább esete, amikor eltévedsz, és ahelyett, hogy megkérdeznél valakit, inkább másfél órán át bolyongsz céltalanul gondolván: hátha megtalálod a jó utat.

2. Vajon mit csinál éppen? Biztos vele találkozott, aki a múltkor is úgy nézett rá. Áhh, tuti jobban érzi magát, mint velem, azért nincs most se itt... Vagyis féltékeny vagy, de nagyon durván. Ez is a túlagyalás jele.

Ahelyett, hogy csinálnál valamit te is, azon pörögsz, hogy vajon mit csinál a párod. Még rosszabb, ha mégis mentél valahova, de ahelyett, hogy ott lennél, fejben a másikon rágódsz.3. Semmi olyan dolog nem történik meg veled, amit szeretnél, mert egyszerűen nem mersz belevágni. Jó lenne egy félévet külföldön tanulni? Látni, akárcsak Londont? Vagy elmenni egzotikus vidékekre? De hát ott elkaphatok valamit, meg mi lesz, ha nem tudom magam megértetni. Amúgy is, itthon is van egy csomó felfedezni való dolog. És mi lesz a hétvégi bulikkal, meg a barátokkal?

És végül ülsz, és nem csinálsz semmi új és izgalmas dolgot, mert elöntik az elméd a teljesen felesleges...

4. Mi van, ha...? kérdések. Igen, ez annyira durván a túlagyalás jele, hogy egy külön pontot is megérdemel. Gyakorlatilag ez maga a túlagyalás, hogy állandóan azon gondolkozol mi lesz, volt, lett volna, lehetett volna, ha...

Akkor most hallgass ránk: egy dolog csak egyféleképpen történhet. Nincsenek párhuzamos univerzumok, nincs alternatív valóság, sem pedig időutazás. A dolgok megtörténnek veled és nélküled is. Kérdés, hajlandó-e vagy vállalni a bizonytalanságot, hogy részese lehess.

5. Megírod az üzenetet, átolvasod. De nem küldöd el, mert még az a mondat nem tetszik, hiszen másképp is lehet érteni. Jó, akkor átírod. De várjál, hol is van az a szinonimaszótár? Biztos lenne egy megfelelőbb kifejezés erre. Áhh, de ez sem illik ide. Inkább hagyjuk az egészet.

6. Amikor netről rendeltek kaját, vagy boltba mennétek, valahogy mindig mindenki visszakozik. Mégsem éhes, és inkább úgy alakítja, hogy ne kelljen veled közösséget vállalnia. Hiszen csak úgy nem lehet enni, át kell nézni az egész kínálatot, kiválasztani a szimpatikus fogásokat... de várjunk csak, a múltkor a másik helyről rendeltem, az milyen is volt?7. Ha egyedülálló vagy és próbálsz ismerkedni, akkor az elsődleges témátok a barátaiddal a Tinderes és Facebookos beszélgetések elemzése. Ő írt három szót, de ezt nálad nettó másfél órás elemzés követi, ahelyett, hogy egyszerűen visszakérdeznél, hogyan értette pontosan. Ja, arról nem is beszélve, hogy a napi beszélgetést lefekvés előtt legalább ötször újraolvasod, hátha egy „utaló jel” elkerülte a figyelmedet.

8. Szó szerint minden mögé képes vagy odaképzelni valami hátsó mozgatórugót. A metrón veled szemben ülő nagyon furcsán nézett rád. Biztos rosszul áll a hajam / csúnya vagyok / ízléstelen az öltözékem / el akarja lopni a telefonomat – fordul meg a fejedben. Bár persze, lehet, hogy csak simán másnapos mondjuk. De hát ezt te honnan tudhatnád?!

9. Beugrom a boltba és veszek néhány pólót... Aha... ez nálad kb. az esélytelen kategória. Eleve, nem lehet csak úgy bemenni egy boltba. Mi van, ha a másikban jobb / olcsóbb lett volna? Muszáj körbenézni mindegyikben. Aztán ott van az is, hogy fejben végig kell gondolnod az összes ruhadarabod, melyikhez fog menni, amit kinéztél. És amikor már azt hinné az ember, ennél tovább nem lehet bonyolítani, elkezdesz a színek között válogatni...

10. És persze végül az ultimate kérdés: ma mit csináljak? Mármint a kötelező suli és munka körök után? Menjek edzeni? Mozi? Kocsma? De egyáltalán kit hívjak? Ha megyek valahova költeni fogok. De ha nem megyek, akkor unatkozni. Itthon mit lehetne csinálni? Milyen idő van? Mit vegyek fel? Áhh, inkább maradok itthon. Majd másfél óra múlva, amikor a haverok becsekkolnak valahova, jönnek a gondolatok: mi lett volna, ha megyek? Jó lett volna menni, nem?

Hogyha ezek közül több, mint a fele igaz rád, akkor azonnal változtass, mert különben mindenről le fogsz maradni. Van is egy pár pro tippünk a túlagyalás megelőzésére:
Dönts el előre mindent. Ha nem hagysz magadnak esélyt rá, hogy minden döntés előtt gondolkodj, akkor egyből 90%-kal csökkentheted a túlagyalást.
- Szabj határidőt magadnak egy-egy témára vagy döntésre. Fogadd el, hogy az a megoldás elég jó neked, amire annyi idő alatt jutsz. Ebből következik az is, hogy ne legyél maximalista.
- Fogadd el, hogy nem kontrolálhatsz mindent. Vannak tényezők, amikre nincsen ráhatásod, épp ezért felesleges is rajta agyalnod, mert így is úgyis megtörténnek.
- Végezetül pedig: próbálj mindig visszatérni a jelenbe. Ebben segíthet, ha minél többet vagy társaságban és nagy aktivitást igénylő programokon.

Ha pedig az tart vissza egy jó programtól, hogy túl sokat fogsz költeni, akkor nézz körül a FUNDER ingyenes programjai között, és ezen máris nem kell rágódnod. De jajj, melyiket is válaszd a sok közül?

Fun volt a posztunk? Akkor ne maradj le a többiről sem!
Add meg az e-mail címed, és heti egyszer elküldjük a FUNDER legjavát!

Ide küldjétek:
 
Programkeresőjún


-->